Regina Elisabeta are mari șanse să rămână fără Regat din cauza Brexit-ului. Scoția și Irlanda de Nord vor să se separe de Anglia și să rămână în Uniunea Europeană ceea ce este egal cu sfârșitul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Scoția și Irlanda de Nord au votat pentru a rămâne în Uniunea Europeană, în timp ce majoritatea englezilor au votat să plece din UE. Această scindare a populației din Regat poate duce la ruperea acestuia, iar Regina rămâne fără Regat.

Nicola Sturgeon, prim ministrul Scoției a anunțat că Parlamentul țării sale va face tot ce poate pentru a bloca Brexit-ul iar în cazul în care Marea Britanie părăsește UE, țara sa va organiza referendum pentru a se rupe de Regat și să ia locul Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Parlamentul Scoţiei ar trebui, în mod normal, să fie consultat pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi poate bloca decizia, afirmă premierul scoţian, Nicola Sturgeon, conform BBC News online.

Nicola Sturgeon a declarat că va cere Parlamentului Scoţiei să nu ofere „aprobarea legislativă” privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Sturgeon crede că votul Parlamentului de la Edinburgh va trebui să fie necesar, în mod normal, pentru ratificarea ieşirii Marii Britanii din UE, dar admite că Guvernul de la Londra probabil va avea o „perspectivă foarte diferită” privind această temă.

Marea Britanie este un stat multinaţional format din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

În afară de Anglia, toate celelalte regiuni au parlamente şi guverne proprii, într-un sistem de semiautonomie. Deciziile privind Marea Britanie sunt luate de Parlamentul britanic.

Nicola Sturgeon mizează pe faptul că, în virtutea principiului descentralizării, Parlamentul de la Edinburgh ar trebui să fie consultat pe tema ieşirii Marii Britanii din UE, dat fiind că Scoţia este regiune semiautonomă în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Un refuz de consultare a Parlamentului de la Edinburgh riscă să amplifice tensiunile între Scoţia şi Anglia.

Teoretic, membrii Parlamentului de la Londra sunt cei care ar putea bloca ieşirea Marii Britanii din UE, dat fiind că aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal.

În Scoţia, 62% dintre cetăţeni au votat pentru apartenenţa la blocul comunitar, iar 38% împotriva, ceea ce îl pune pe liderul Partidului Național Scoțian într-o situație mai mult decât dificilă.

În cadrul unui interviu pentru BBC, Nicola Sturgeon a afirmat că Parlamentul Scoţian are de gând să blocheze ieşirea Marii Britanii din UE, ba mai mult, aceasta a adăugat că se va ajunge chiar și la demersuri pentru obținerea independenţei.

Gordon Brewer, realizator BBC: Vă gândiţi să cereţi Parlamentului scoţian să nu susţină o astfel de legislaţie?

Nicola Sturgeon: Desigur!

– Aţi spus că da?

– Da. Sigur că da. Dacă Parlamentul scoţian analizează situaţia pe baza a ceea ce este în interesul Scoţiei, atunci da, există şi opţiunea de a nu vota ceva ce este împotriva intereselor noastre.

– Chiar dacă ar putea însemna blocarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană?

– Acestea sunt probleme cu care mă confrunt… Nu vreau să fiu înţeleasă greşit, îmi pasă de restul Regatului Unit, de Anglia, de aceea sunt şi atât de nemulţumită de decizia luată. Dar misiunea mea, misiunea Parlamentului scoţian este să judecăm aceste lucruri în funcţie de interesul naţional.

– Dar vă puteţi imagina cât de furioşi vor fi britanicii dacă îi împiedicaţi să iasă?

– Da, pot. Ar fi probabil la fel de furioşi cum sunt mulţi scoţieni acum când se văd nevoiţi să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei lor.

În primele opt ore de la Brexit, Marea Britanie a pierdut 350 de miliarde de dolari, mai mult decât contribuţia sa pe 15 ani la bugetul UE, scria vineri, pe Twitter, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, care acum conduce Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE) din Parlamentul European.

Martin McGuinness, vicepremierul nord-irlandez, membru al Sinn Fein, a declarat că, după votul britanic privind ieşirea din UE, este necesar referendum pentru unificarea cu Irlanda.

Aproape 3 milioane de britanici au semnat o petiţie care cere un nou referendum în Marea Britanie. 

Petiţia are ca dată finală 25 noiembrie 2016 şi la numai câteva ore de la aflarea rezultatelor deja strânsese peste un milion de semnături.

Guvernul britanic răspunde la toate petiţiile care obţin peste 10.000 de semnături, iar Parlamentul ia în considerare toate petiţiile de peste 100.000 de semnături.