Alegerile anticipate par să fie dinamitate chiar de Preşedintele României, Klaus Iohannis. Motiul este de-a dreptul incredibil.

Iohannis a picat într-o capcană constituţională. Sfătuit să îl desemneze tot pe Orban pentru a declanşa anticipatele, Preşedintele nu face decât să pună cruce alegerilor parlamentare anticipate.

Fostul Preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean susţine că nu se poate dizolva Parlamentul dacă Preşedintele desemnează aceeaşi persoană în funcţia de prim ministru, de două ori la rând, în decurs de 60 de zile, iar Parlamentul respinge prin vot, două guverne succesive.

„Președintele poate să facă aceeași propunere și a doua oară, dar, dacă și a doua oară pică aceeași propunere, nu poate trece la dizolvarea Parlamentului. Nu se declanșează procedura de dizolvare a Parlamentului. Din cum este redactată Constituția, rezultă clar că trebuie să fie o altă propunere, acolo se vorbește de două propuneri succesive. Or, două propuneri succesive nu presupun că este vorba de aceeași persoană. Să fie limpede! Poate să îl propună de câte ori dorește și poate să pice de 5 ori, dar asta nu declanșează procedura alegerilor anticipate. Ca să ajungem la alegerile anticipate, trebuie să fie două propuneri diferite”, a declarat Augustin Zegrean la Realitatea TV în data de 16 octombrie 2019.

Deşi Constituţia nu precizează faptul că este interzis să desemnezi un premier deja demis de Parlament, este însă un non sens să propui acelaşi om pentru aceeaşi funcţie, la o zi după ce Parlamentul a demis Guvernul Orban.

Mai mult de atât, Ludovic Orban a spus că va merge în Parlament, pentru votul de învestitură cu aceeaşi listă de miniştri.

Acest lucru reprezintă o sfidare la adresa Parlamentului României, iar Iohannis desconsideră forul democratic suprem din România.

PSD a anunţat că va sesiza CCR pe motiv de conflict juridic între Parlament şi Preşedinte.