Piața imobiliară din România este vastă și cuprinde tot felul de propuneri atrăgătoare, iar când cauți o locuință cu chirie, pare totul mai simplu de ales. Însă atunci când vrei să cumperi o garsonieră, un apartament sau o casă e nevoie de o prospecție a ofertelor mai amănunțită. Ești mai atent la detalii și iei în considerare toate aspectele, pentru că șederea ta va fi mai lungă decât atunci când închiriezi un loc în care să stai. Care sunt avantajele și dezavantajele unei locuințe într-un bloc nou și vechi?

Dacă te muți într-un bloc nou

Avantajul achiziționării unei locuințe într-un bloc proaspăt ridicat este, în primul rând, că totul va fi nou, nu numai în apartamentul pe care îl cumperi, dar și de jur împrejur. Totul va fi la „prima mână”, vei avea plante, trotuare, cutie poștală și loc de parcare, toate abia făcute sau așezate. În afară de acest aspect foarte important, mai e și cel al alegerii finisajelor, în interiorul apartamentului tău. Poate îți place mai mult lemnul, sticla sau metalul, ori poate preferi o anumită paletă de culori. Poți avea toate aceste opțiuni din start, fără să trebuiască să faci modificări ulterior, pentru că ai această variantă, la achiziționarea apartamentului. Totodată, vei avea paza asigurată în tot cartierul și vei fi sigur că nu vei fi așteptat la scara blocului de cerșetori sau câini vagabonzi. Un aspect la fel de important este că și liftul va fi nou, deci siguranța ta va crește și mai mult, fiind verificat recent.

Dezavantajele mutării într-un cartier nou de locuințe este acela că, de cele mai multe ori, acestea se construiesc în afara orașului sau prea departe de prima stație de transport în comun, ceea ce ți-ar putea crea un disconfort. Dacă vrei să faci pasul acesta, asigură-te că ai o mașină cu care să te poți deplasa, independent de rețelele de transport în comun din oraș.

Dacă te muți într-un bloc vechi

Din start, prețul unui apartament într-un bloc de locuințe mai vechi este mai mic decât unul dintr-un cartier rezidențial ridicat recent, mai ales dacă nu este renovat de curând. Un alt avantaj este acela că ești mai aproape de magazine, școli, spitale sau stații ale mijloacelor de transport în comun. E bine să cauți un bloc care are interfon la scară, pentru a evita orice neplăcere pe care ți-ar putea-o cauza o persoană străină și să te interesezi din timp de cheltuielile comune, cum ar fi lumina sau agentul termic pentru scara blocului.

Din păcate, multe din blocurile construite acum câțiva ani au dezavantajul de a nu fi izolate, ceea ce ar putea să-ți crească facturile la gaz sau întreținere. Tot un dezavantaj este acela că subsolul lor este plin de țevi care au pierderi ce îți revin tot ție și celorlalți locatari, în factura de întreținere. E posibil să te mai lovești și de prezența gândacilor, a furnicilor sau a șoarecilor, mai ales dacă blocul este prevăzut cu ghenă de gunoi tip tobogan, cu ieșire la fiecare etaj.

Pune în balanță toate informațiile pe care le primești despre viitoarea ta locuință, fii atent la detalii și, după ce ai cântărit bine, cumpără-ți un loc pe care să îl poți numi ACASĂ.

sursa foto: propertynews.com