Guvernul Orban a găsit soluţia salvatoare pentru milioane de români care riscă în curând, să moară de foame din cauza izolării la domiciliu impusă în starea de urgenţă generată de pandemia de coronavirus. Interzice exportul de biscuiţi, merdenele şi pufuleţi.

Români staţi liniştiţi, Guvernul Orban – Iohannis „lucrează” cu juma de normă, pentru a vă asigura hrana necesară traiului zilnic. Veţi putea mânca din plin, zilnic, merdenele, plăcinte cu brânză dulce şi stafide,, biscuiţi şi chiar pufuleţi. Toate aceste produse au fost interzise de la export. Iar dacă acest „meniu diversificat” nu vă satisface poftele, puteţi să vă faceţi colivă căci şi grâul a fost interzis la export. De asemenea, puteţi fierbe porumb, sau să îl măcinaţi şi să faceţi mămăligă.

La auzul veştii, Preşedintele Romalimenta a luat foc. Sorin Minea susţine că este o măsură greşită întrucât firmele româneşti vor pierde pieţele internaţionale unde exportau produse de patiserie şi panificaţie.

Partea de interzicere a exportului de cereale, grâu, orez, porumb, deși la porumb știam că suntem campioni mondiali, nu este apanajul industriei alimentare, deci nu ne putem amesteca. S-a spus că e cererea unor fermieri, nu știu care sunt rezervele naționale, nu știu dacă era necesar sau nu era necesar. Problema care este ciudată este interzicerea produselor de panificație și patiserie, chestie care ne-a pierdut complet, n-am înțeles-o. Cu chiu, cu vai, reușiseră procesatori români să iasă pe piața vestică sau pe piața terților, cu biscuiți, cu crănțănele, cu sticksuri, cu pufuleți… N-am știut că există o criză a pufuleților și a sticks-urilor pe piața românească! Produsele de panificație și mai ales de patiserie – plăcinte, prăjituri, chestii de genul acesta – sunt produse procesate, care se vindeau în supermarketuri afară, pe piața liberă. Se aduceau bani în țară și n-au nicio legătură cu restul!” – a arătat Sorin Minea. „Cine a venit cu ideea asta, de ce nu s-a consultat și cu cei care fabrică, ce se întâmplă cu contractele în derulare, ce se întâmplă cu pierderea unor piețe, în condițiile în care o piață se câștigă greu de tot? … Nu înțelegem partea asta din lege. Ca să-mi spună că nu mai putem exporta pufuleți mi se pare ușor ridicol și neconstructiv”,  a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta, la Digi24.

LISTA produselor agroalimentare pentru care se interzice/se suspendă exportul pe perioada stării de urgență:
1. grâu și meslin – cod tarifar 1001;
2. orz – cod tarifar 1003;
3. ovăz – cod tarifar 1004;
4. porumb – cod tarifar 1005;
5. orez – cod tarifar 1006;
6. făină de grâu sau de meslin – cod tarifar 1101;
7. boabe de soia, chiar sfărâmate – cod tarifar 1201;
8. semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate – cod tarifar 1206;
9. ulei de semințe de floarea-soarelui, de șofrănaș sau de semințe de bumbac și fracțiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic – cod tarifar 1512;
10. zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă – cod tarifar 1701;
11. produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, chiar cu adaos de cacao; ostii, cașete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi și produse similare – cod tarifar 1905;
12. turte și alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracția uleiului de soia – cod tarifar 2304;
13. turte și alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracția grăsimilor sau uleiurilor vegetale, altele decât cele de la pozițiile 2304 sau 2305 – cod tarifar 2306.