Binance Research prezintă principalele evoluții Web3 din octombrie 2023, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra stării actuale a ecosistemului cripto, într-un raport ce analizează performanța piețelor cripto, DeFi și NFT: avans de 19% pentru cripto, DeFi rupe trendul descendent, NFT crește cu 6,9% lunar.  

Performanța pieței cripto în octombrie 2023

În octombrie 2023 capitalizarea totală a pieței crescând cu 19%. Această creștere a marcat al doilea cel mai mare avans lunar din 2023 și a fost determinată în mare parte de optimismul din jurul aprobărilor așteptate ale unui fond de tranzacționare la bursă (ETF) spot Bitcoin în SUA. De-a lungul lunii, prețul BTC a depășit 35.000 USD, revitalizând piața mai largă a criptomonedelor.

Toate cele 10 monede de top după capitalizarea de piață au încheiat luna octombrie cu creșteri de preț. În mod special, SOL și LINK au fost cele mai performante monede ale lunii, înregistrând câștiguri de 78% și, respectiv, 45%. Propulsat de narațiunea ETF-ului spot, BTC a înregistrat o creștere considerabilă a prețului de 28%, fiind al treilea cel mai performant activ din această lună.

Finanțe descentralizate (DeFi)

Piața DeFi a reușit, în cele din urmă, să rupă trendul descendent din 2023, înregistrând o creștere notabilă de 8,8% a valorii totale blocate (TVL) pe parcursul lunii. Această creștere a fost determinată de optimismul general din piața criptomonedelor din jurul ETF-urilor spot Bitcoin. Protocoalele DeFi au înregistrat o creștere notabilă pe toate planurile – Tron, Arbitrum și Solana fiind printre primii câștigători în ceea ce privește TVL, înregistrând creșteri de 15,04%, 3,70% și, respectiv, 17,26%.

Non-fungible tokens (NFT)

Piața NFT a reușit, la rândul său, să își revină și să oprească tendința descendentă din acest an, volumul de tranzacționare atingând 0,31 miliarde de USD în octombrie, ceea ce reprezintă o creștere de 6,9% pentru lună. Indicele NFT-500 al Nansen și indicele Blue-Chip-10 au înregistrat scăderi de 58% și, respectiv, 50% de la începutul anului. Deși aceste cifre reflectă anul dificil pe care l-au avut NFT-urile până acum, se conturează o tendință ascendentă, ce include câștiguri lunare în majoritatea categoriilor NFT în octombrie 2023.

Octombrie 2023 a fost o lună pozitivă pentru piața crypto, cu creșteri semnificative ale prețurilor și o recuperare a pieței DeFi și NFT. Optimismul din jurul ETF-urilor spot Bitcoin a fost un factor cheie, iar aprobările așteptate ar putea duce la un nou val de investiții în piața cripto. Rămâne de văzut ce rezervă luna noiembrie, dar cu ajutorul educației financiare și avansului tehnologic există optimism cu privire la viitorul acestei piețe.

Raportul integral realizat de Binance Research poate fi accesat la link-ul următor: https://www.binance.com/en/blog/ecosystem/binance-research-key-trends-in-crypto–november-2023-7853742829894413148

Despre Binance

Binance este liderul mondial în materie de ecosistem blockchain și furnizor de infrastructură pentru criptomonede, cu o suită de produse financiare care include cea mai mare bursă de active digitale în funcție de volum. De încredere pentru milioane de oameni din întreaga lume, platforma Binance este dedicată creșterii libertății banilor pentru utilizatori și dispune de un portofoliu unic de produse și oferte cripto, inclusiv: tranzacționare și finanțe, educație, date și cercetare, binele social, investiții și incubare, soluții de descentralizare și infrastructură și multe altele. Pentru mai multe informații, accesați www.binance.com/ro.