Cel mai mare cutremur din ultimii 100 de ani, produs în Turcia, a luat viața a peste 15.o00 de oameni iar peste 58.000 sunt răniți. Sunt cifrele celui mai recent bilanț, la trei zile de la cutremurele care au îngrozit lumea.

Numărul morților continuă să crească de la o oră la alta, în timp ce numărul persoanelor găsite în viață printre ruine, este tot mai mic.

Însă minuni se mai produc în Turcia. Un bebeluș a fost salvat după 68 de ore de stat printre ruinele blocului în care locuia cu familia în momentul producerii seismului devastator.

Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare, astfel că miercuri încă 57 de salvatori au plecat spre zona calamitată în urma cutremurelor. Lor li se adaugă doi medici, doi asistenți şi voluntarii de la Grupul Câinilor Utilitari.

44 de pompieri din cadrul ISU B-IF se vor alătura astăzi salvatorilor români care se află deja în Republica Turcia. Logistica necesară unei misiuni de lungă durată a fost deja pregătită înca din cursul nopții trecute, astfel că în acest moment toate resursele sunt pregatite pentru a fi transportate pe cale aerienă.
Din echipa mai fac parte 4 medici din cadrul UPU-SMURD București, 4 echipe de căutare și salvare canină din cadrul Clubul Cainilor Utilitari și 2 voluntari, experți în domeniul protecție civile.
Misiunea principală va fi cea de căutare și salvare a persoanelor surprinse în interiorul clădirilor prăbușite.
Puterea seismelor este comparată de specialiști cu cea cumulată a 32 de bombe atomice.
Blocuri întregi s-au prăbuşit în mai multe localităţi, pe o rază de câteva sute de kilometri. Trei dintre cele mai mari 10 oraşe din Turcia – Adana, Gaziantep şi Diyarbakır, fiecare cu peste un milion de locuitori au fost devastate de cutremure.