Celebrul interpret de muzică populară, Benone Sinulescu a încetat din viaţă, azi, pe 18 noiembrie 2021. Artistul avea 84 de ani şi în ultima perioadă avea tot mai multe probleme de sănătate. Benone Sinulescu fusese internat cu pneumonie care s-a complicat, pe fondul comorbidităților.

Născut la data de 24 mai 1937 într-o familie muncitoare, Benone Sinulescu a devenit cunoscut publicului din România prin duetul cu Irina Loghin şi mai apoi, după Revoluţie, prin colaboraea cu trupa Etno, Ro-Mania.

Sinulescu și-a descoperit dragostea pentru muzică încă de când era copil. Micului artist îi plăcea să cânte cocoțat într-un copac, acolo unde credea că putea atrage atenția întregii lumi. A cântat în corul bisericii, la Denii și la Prohod.

După ce a terminat școala elementară în Siriu, Benone Sinulescu a devenit solistul școlii din Pleșcoi, precum și dirijorul corului. La vârsta de 12 sau 13 ani, știa deja pe de rost melodii cântate de Maria Tănase, Ioana Radu, Maria Lătărețu și Ion Luican. Tot elev fiind, la Școala Medii Tehnice din Buzău, a început să cânte la stația de amplificare a orașului, iar unul dintre primele melodii pe care le-a interpretat a fost ”De la moară până la gară” a Ioanei Radu.

Decorat de două ori de către statul român

Prin Decretul nr. 1122 din 19 decembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, artistului Benone Sinulescu i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Benone Sinulescu la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Potrivit declaraţiilor soţiei lui Benone Sinulescu, artistul a murit azi în jurul ore 14,30, din cauza unei pneumonii. Sinulescu refuzase să meargă la spital din cauza coronavirusului. El va fi înmormântat la Cimitirul Eternitatea.