Companiile de pe piața locală care vor angajații mai productivi și mai loiali pot să apeleze cu încredere beneficiile extrasalariale. Beneficiile extrasalariale se referă la toate bonusurile non financiare pe care le primește un salariat la locul de muncă.
Tipuri de beneficii extrasalariale
Beneficiile extrasalariale pe care le pot oferi companiile angajaților lor sunt de două tipuri – lunare și ocazionale. Printre beneficiile lunare se numără abonamentele medicale la clinici private, tichetele de masă, telefoanele mobile, mașinile de serviciu, decontarea cheltuielilor de transport și abonamentele la biblioteci sau săli de forță. La capitolul beneficii extrasalariale ocazionale intră, de regulă, tichetele cadou acordate cu diverse ocazii (Paște, Crăciun, Ziua Copilului, 1 martie, 8 martie), trainingurile, programele de well-being și activitățile de tip team-building.
În funcție de bugetul pe care îl are la dispoziție, angajatorul poate să lucreze cu un furnizor de traininguri, team-building si de programe de well-being pentru companii sau poate să aleagă să implementeze astfel de activități prin intermediul propriilor resurse interne.
Angajații apreciază petrecerile
Petrecerile reprezintă un alt beneficiu extrasalarial ocazional apreciat de către angajații români. Costul unei petreceri tematice (de Crăciun, de Paște, de sfârșit de an financiar sau în cadrul unui team-building) variază între câteva zeci și câteva sute de euro per salariat, în funcție de complexitate și de numărul participanților. O companie dornică să transforme o petrecere de firmă într-o experiență de neuitat pentru angajații săi poate să apeleze cu încredere la serviciile unei agenții de impresariat, care colaborează cu cu artiști recunoști atât pe plan local, cât și la nivel internațional.
Spațiile de lucru afectează randamentul salariaților
Românii nu sunt nici pe departe în topul celor mai productivi angajaÈ›i europeni, dar spaÈ›iul lucru în care își desfășoară activitatea le poate influenÈ›a suplimentar calitatea muncii. Prin urmare, companiile care vor angajaÈ›i productivi ar trebui să fie foarte preocupate de funcÈ›ionalitatea È™i de aspectul birourilor. SalariaÈ›ii tineri, între 20 È™i 40 de ani, apreciază spaÈ›iile de birouri inspiraÈ›ionale È™i compartimentate corect, astfel încât să poată comunica uÈ™or cu colegii de serviciu. Companiile interesate să aducă mai multă energie È™i culori în birourile propriilor angajaÈ›i pot să contracteze un furnizor de servicii de print indoor, outdoor È™i digital. Câteva autocolante sau litere poziÈ›ionate inteligent pe pereÈ›ii din birourile angajaÈ›ilor nu doar că personalizează, dar È™i înfrumuseÈ›ea spaÈ›iile de lucru. Â
Sursa foto: Pixabay.com