Terapia prin electrostimulare este un tip de fizioterapie care presupune transmiterea de impulsuri electrice la nivelul mușchilor și nervilor. Aceasta imită semnalele electrice ale celulelor nervoase din organism.

Electrostimularea este o procedură de recuperare medicală care se poate utiliza în numeroase afecțiuni și tulburări, fiind utilă în special în ameliorarea simptomelor de durere și îmbunătățirea funcției motorii.

Descoperă în ce constă, mai exact, această terapie și care sunt indicațiile sale. 

Cum se efectuează?

Electrostimularea se realizează cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, cum ar fi aparatele de electrostimulare Compex. Acestea sunt prevăzute cu electrozi de mici dimensiuni, care se lipesc de piele, în zona care trebuie tratată (1). 

Electrozii sunt conectați la aparat prin intermediul unor fire, care transmit impulsuri electrice în mod repetat, la nivelul mușchilor sau celulelor nervoase (1). 

O sesiune de electrostimulare durează 5-15 minute și este nedureroasă. Este posibil să simți doar o senzație ușoară de furnicături (1). Sunt necesare mai multe ședințe, conform recomandării fizioterapeutului. 

Tipuri de electrostimulare

Principalele tipuri de electrostimulare sunt:

 • TENS (stimulare nervoasă electrică transcutanată) – Se utilizează pentru ameliorarea durerilor cronice și acute. Stimularea nervilor blochează transmisia senzației dureroase către creier și, implicit, percepția acesteia.
 • EMS (stimulare musculară electrică) – Folosește un curent electric mai puternic decât TENS. Stimularea mușchilor are ca rezultat contracția musculară, îmbunătățirea fluxului sangvin la acest nivel și recuperarea mușchilor lezați. (1)

Există și alte tipuri de electrostimulare, care funcționează în mod similar. Spre exemplu, iontoforeza este o procedură care presupune administrarea unor substanțe medicamentoase transcutanat, cu ajutorul curentului electric (2). 

În funcție de problema ta de sănătate, medicul sau fizioterapeutul îți va recomanda cea mai potrivită procedură.  

Beneficii și indicații

Terapia prin electrostimulare poate fi utilizată pentru a ameliora numeroase simptome și afecțiuni, cum ar fi:

  • Recuperarea după accidentul vascular cerebral – este una dintre cele mai importante aplicații ale electrostimulării. Procedura poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții acestor pacienți, prin ameliorarea funcției motorii (de mișcare). Electrostimularea ajută acești pacienți să își antreneze mușchii, „învățându-i” să răspundă din nou corect la semnale nervoase. 
  • Ameliorarea disfagiei – disfagia reprezintă dificultatea de a înghiți. Aceasta poate apărea după accidentul vascular cerebral sau la pacienții cu diferite afecțiuni neurodegenerative. 
  • Reducerea durerilor – de exemplu cele asociate cancerului, afecțiunilor articulare (cum ar fi artrita), fibromialgiei, durerile de spate și cele post-chirurgicale.
  • Reducerea inflamației – cum ar fi în cazul tendinitei (inflamația tendoanelor)  sau bursitei (inflamația bursei seroase de la nivel articular). 
  • Recuperarea musculară după activități sportive intense – cum este cazul atleților. 
 • Îmbunătățirea forței musculare – la persoane cu mușchii slăbiți, care nu funcționează corespunzător, problemă ce poate apărea după traumatisme sau în contextul unor boli. Datorită beneficiilor asupra funcției musculare, electrostimularea ar putea fi utilă și la pacienții cu scleroză multiplă, dar și la cei cu incontinență urinară. (1, 2)

Prin urmare, electrostimularea poate îmbunătăți calitatea vieții multor pacienți. Discută cu medicul și află dacă această procedură îți este recomandată. 

Referințe:

 1. Roland, James. “Is E-Stim the Answer to Your Pain?” Healthline, Healthline Media, 29 July 2019, www.healthline.com/health/pain-relief/e-stim. Accessed 9 Dec. 2022.
 2. “How Electricity Is Used in Physical Therapy.” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/electrical-stimulation-2696122. Accessed 9 Dec. 2022.

Sursa foto: Shutterstock.com