Ioana Caloian, femeie în vârstă de 82 de ani, adusă cu salvarea la Spitalul Tractorul din Brașov, a fost lăsată să plece singură din spital, de medicul de gardă Veronica Grigore. La o zi de la plecarea din spital, bătrâna a fost găsită moartă pe un câmp din cartierul Rulmentul din Brașov.

Strigător la cer. Medicul Veronica Grigore, care-i ținea locul doctorului Eva Ionel, la Urgențe la Spitalul Tractorul din Brașov,  a lăsat o bătrână cu grave probleme neurologice, să plece de una singură din spital.

A fost de ajuns ca bătrâna să spună că nu vrea să fie internată în spital, ca medicul de gardă să îi precizeze acesteia că dacă-i semnează fișa de externare, e liberă să plece unde vrea.

Bătrâna a semnat fișa de externare și a plecat de una singură din spital, în pijamale și papuci. Nepoata bătrânei a dat-o dispărută după ce nu a mai găsit-o la spital, iar la o zi de la dispariție, Ioana Caloian a fost găsită moartă pe un câmp.

Femeia în vârstă de 82 de ani, Ioana Caloian, a fost transferată, sâmbătă dimineaţă, cu ambulanţa de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov la Spitalul “Tractorul”, unde bătrâna a refuzat internarea, părăsind de bunăvoie unitatea medicală.

Crina Coliban, nepoata bătrânei, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că bunica sa s-a simţit foarte rău sâmbătă, suferind un edem pulmonar cu stop cardiorespirator, şi a solicitat intervenţia unei ambulanţe.

“A fost resuscitată cardiac timp de 40 de minute, apoi a fost dusă la Spitalul Judeţean. De acolo, ieri dimineaţă, la ora 07.00, medicii au decis să o trimită la Spitalul «Tractorul» pe motiv că nu mai era de competenţa lor, pentru investigaţii la Secţia de Urologie. Ne-am dus cu ea şi acolo ni s-a spus că trebuie să-i aducem nişte haine de acasă. Mama mea s-a dus acasă să ia haine… a lipsit 20 de minute, iar când s-a întors gardianul i-a spus că bunica a plecat cu un taxi, în pijamale şi papuci de casă“, spunea nepoata bătrânei.

Gardianul de la spital i-a povestit tinerei că bunica sa a fost lăsată de medicii de pe ambulanţă pe un scaun, pe coridor, cu fişa medicală în mână.

A venit apoi medicul Grigore, o femeie, şi a întrebat-o «Cum te simţi, mamaie?». Bunica a spus: «Bine şi vreau să plec acasă, la Brăila». Doctoriţa Grigore i-a spus apoi «Mie dacă-mi semnaţi fişa asta, puteţi să plecaţi». Şi ea a semnat“, a mai spus Crina Coliban.

Directorul medical al Spitalului “Tractorul” din Braşov, Daniela Neculoiu, spune că bătrâna era conştientă şi orientată tempo-spaţial, iar legal, în momentul în care a semnat că nu doreşte internarea, nu poate fi oprită să plece din spital, însă “omeneşte” ar fi trebuit oprită până la sosirea aparţinătorilor.

Familia bătrânei este revoltată că femeia a fost lăsată să plece de la spital, în pijama şi papuci, deşi avea pierderi de memorie şi fusese adusă de urgenţă cu Salvarea.

”M-am întors acum din câmp. Părea că doarme, întinsă pe o parte, în noroi. Capul şi-l acoperise cu păturica cu care a plecat de acasă. (…) Şi… tălpile goale! Pentru tălpile goale în care te-au lăsat sa pleci din spital, Bunico, o să devii Motivul pentru care alți bătrâni nu vor mai muri!”, a scris pe facebook, nepoata femeii.

Managerul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, unitate unde lucrează doctoriţa care a trimis-o acasă pe femeia găsită moartă la Braşov, spune că medicul ar fi vrut să o interneze pe bătrână, dar aceasta a refuzat, şi în plus nu ştia că ea are probleme neurologice.

Managerul Spitalului Judeţean “Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a spus că a vorbit cu medicul Veronica Grigore, cea care l-a înlocuit pe doctorul de gardă de la Spitalul “Tractorul” din Braşov, iar aceasta i-a povestit că a vrut să îşi ajute prietena.

În urma anchetei interne declanşate la Spitalul ”Tractorul” din Braşov s-a stabilit că medicul Veronica Grigore, care a lăsat-o să plece din spital pe bătrână, nu are niciun fel de contract cu această unitate sau cu alt spital din Braşov, ci lucrează la Sfântu Gheorghe. Ea a fost rugată de medicul de gardă titular, Eva Ionel, să îi ţină locul pentru că se simţea rău.

Directorul medical al Spitalului ”Tractorul”, Daniela Neculoiu, declarat că în cazul Veronicăi Grigore va fi sesizată Poliţia, deoarece aceasta nu avea voie să presteze servicii fără un contract cu spitalul.