De un an de zile, prețul barilului de petrol pe plan internațional e în picaj liber. Astfel că în această săptămână a ajuns la un prag minim istoric, de 39 dolari barilul. În loc de o ieftinire considerabilă a carburanților la pompă, Petrom, a redus benzina cu doar 5 BANI pe litru.

Românii au ajuns sclavii companiei Petrom, cândva perla economiei românești, acum, fabrică de bani pentru austrieci. Vândută pe nimic de Guvernul Năstase, către OMV, Petrom face profituri uriașe pe spatele românilor.

Deși de un an de zile prețul petrolului a scăzut de la 100 la 39 de dolari per baril, carburanții din România sunt mai scumpi ca în Germania.

Astfel, la benzină, după o scădere de 5 bani pe litru, a mai făcut una de 7 bani. Aşadar, într-un singur weekend, preţul benzinei a scăzut cu 12 bani pe litru.

Chiar şi după ieftinirile din ultima vreme, există ţări în care benzina este în continuare mai ieftină. În topul european, România este abia pe locul 8.

În ceea ce priveşte motorina, cel mai vândut sortiment de carburant din România, situaţia este şi mai rea. România este doar la jumătatea clasamentului europen al preţurilor. Motorina de la noi este mai scumpă decât în ţări mult mai dezvoltate şi cu salarii mai mari, precum Spania, Franţa şi chiar Germania.

Mai mult de jumătate din preţul de la pompă al carburanţilor merge în buzunarul statului, sub formă de accize şi TVA. În noul Cod fiscal votat deja de parlamentari, supraacciza la carburanţi, care ar urma să ieftinească benzina şi motorina cu peste 40 de bani pe litru, urma să fie eliminată de la 1 ianuarie. Însă, „Ghinion”, Iohannis nu vrea ca supraacciza la carburanți să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016, ce peste un an. Astfel că românii vor plăti în continuare benzină și motorină mai scumpă cu cel puțin 7 eurocenți pe litru.

Petrom a încheiat anul 2013 cu un profit net de 4,824 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de rezultatul net de 3,946 miliarde lei, raportat la finele lui 2012.

Statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 20,63% din acţiunile OMV Petrom, restul acţiunilor fiind ale Fondului Proprietatea – 18,99% şi ale altor acţionari 9,35%.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, marketing, gaze naturale şi energie.

În prezent, Petrom plăteşte redevenţe cuprinse între 3,5 % şi 13,5 % din valoarea producţiei fiecărui zăcământ, în funcţie de puterea sa.

Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul României, cu peste 2 miliarde de euro.

La 31 decembrie 2014, volumul total de rezerve dovedite de ţiţei şi gaze din portofoliul OMV Petrom era de 690 mil bep (din care 671 mil bep în România), iar rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze înregistrau valoarea de 977 mil bep (din care 930 mil bep în România).

OMV Petrom, cea mai mare companie din România care face parte din grupul austriac OMV, avea la finele anului 16.950 de angajaţi, faţă de 19.620 în decembrie 2013.