Majoritatea băncilor din România nu plătesc niciun leu statului român. Declară că nu au profit şi astfel nu plătesc nimic statului român. Dezvăluirile au fost făcute de Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

Ministrul Finanţelor a declarat că 31 dintre cele 46 de bănci din România sunt pe pierdere și doar 15 bănci au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

Este vorba de tot felul de ope­raţiuni aşa-numite de optimi­za­re fiscală. Băncile se împru­mu­tă la banca-mamă, la do­bânzi de 19%, de exemplu. În intervalul acestor 5 ani s-au împrumutat la banca-mamă şi, ulterior, au plasat credite pe piaţa românească la o dobândă mult mai mică. Este evident că, astfel, ieşi în pierdere“, a declarat ieri la Antena 3 minis­trul finanţelor.

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa acuză „optimizarea fiscală” efec­tuată de bănci, care a deter­minat ca, în ultimii cinci ani, doar 15 din cele 46 de bănci pre­zente pe piaţa locală să plătească impozit pe profit, în condiţiile în care peste 80% din sistemul ban­car românesc este de­ţi­nut de capitalul străin.

Dobânzile în piaţă, la euro sunt între 3 şi 6%. BNR practică o dobândă de politică monetară de 1,75% la lei.

Ministrul a adăugat că nu poate face publice numele băncilor care nu plătesc impozit pe profit, din cauza secretului fiscal.

Potrivit lui Ionuț Mișa, Ministerul Finantelor a început să sancționeze aceste lucruri: Nu mai toleram si nu vom mai tolera in viitor, Romania nu este o tara de mana a treia.

Aşadar, mai pe româneşte, băncile ne jupoaie de comisioane pentru orice operaţiune bancară, dar ei declară în acte peirderi pentru a nu plăti vreun leu statului român.