DNA spune că Traian Băsescu și-a finanțat campania electorală din 2009, cu banii primiți de Elena Udrea, drept șpagă, în afacerea cu licențe Microsoft.

Gabriel Sandu, fost Ministru al Comunicațiilor este cel care a dat-o în gât atât pe Udrea, cât și pe Băsescu dar și pe Emil Boc.

Sandu a spus procurorilor că a realizat procedura de achiziţie a licenţelor Microsoft şi a încheiat contractul de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de Elena Udrea şi de alte persoane din conducerea PDL.

„in probatoriul administrat în cauză rezultă că inculpatul Sandu Gabriel –ministru al Comunicaţiilor la data respectivă, a procedat la realizarea procedurii de achiziţie şi la încheierea contractului de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de UDREA ELENA GABRIELA – în calitate membru al Guvernului şi vicepreşedinte PDL, precum şi ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului. Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela şi-a traficat funcţia şi influenţa la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă prin intermediul lui Dorin Cocoş şi a primit foloase necuvenite constând în suma de nouă milioane de euro”, spune DNA.

Procurorii DNA au ajuns la concluzia că pentru promovarea Hotărârii de Guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea Elenei Udrea.

“La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elevaţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, au scris procurorii în referat.

Procurorii spun că beneficiarii plăţilor efectuate în baza contractului sunt, printre alţii, Sandu, Dorin Cocoş şi PDL, care a beneficiat de plata unor materiale electorale.

În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui număr de patru milioane de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8,6 milioane, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial”, susţin procurorii DNA.

Pentru diferenţa de 4,6 milioane de scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, iar cei care trebuiau plătiţi au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Elena Udrea, care era vicepreşedinte PDL, dar s-au exercitat presiuni să se renunţe la pretenţii.

Scrisorile au fost achiziţionate în toamna anului 2009 când au avut loc alegeri prezidenţiale şi când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte.

S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale . Rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela. Din probatoriul testimonial rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela, a primului ministru (….)şi a lui (….). În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii ce a fost şi care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial. Având în vedere că pentru diferenţa de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, aşa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Udrea Elena Gabriela – vicepreşedinte P.D.L dar s-au exercitat presiuni  să se renunţe la pretenţii”, mai scriu procurorii DNA.

Emil Boc a spus că nimeni nu a făcut niciun fel de presiune asupra lui pentru încheierea contractelor cu Microsoft, dar nu suflă o vorbă despre banii încasați de Udrea și care au ajuns la PDL pentru finanțarea campaniei electorale a lui Băsescu.

“În aprilie 2009, când s-a încheiat acordul cadru pentru licenţele Microsoft eram împreună cu PSD la guvernare. Vreau să ştiţi că nimeni n-a exercitat niciun fel de presiune asupra mea să se încheie acel contract, eu nu am exercitat niciun fel de presiune asupra nimănui să se încheie acel contract. Hotărârea de guvern avea în spate 7-8 semnături de la miniştri PSD, miniştri PDL care erau competenţi în materie şi ca atare contractul s-a derulat conform prerogativelor legale, stabilite de specialişti. Tot ce am discutat despre acest contract în 2009 se găseşte în stenogramele şedinţei de guvern. Acolo au fost singurele discuţii pe care eu le-am avut cu privire la acordul cadru din 2009. Alte discuţii nu am avut cu privire la ce s-a întâmplat în 2009, când se face referire la încheierea acelui acord cadru. Singurele discuţii purtate sunt cele pe care le-am avut în guvern, au fost şi din PSD şi din PDL şi îmi sunt martori cei de acolo”, a spus Emil Boc.