Fostul președinte al României, Traian Băsescu, l-a acuzat pe Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, de minciună în cazul sesizării Inspecției Judiciare din cadrul CSM.

CSM a anunțat luni că a sesizat Inspecția Judiciară ca urmare a solicitării venite din partea Procurorului General, pe motiv că prin mesajul postat pe facebook, Băsescu a afectat independența justiției.

„Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea. Nu exclud posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi. Asta va constata justiţia iar cei care au încălcat legea vor răspunde. Sper ca astfel de investigaţii să se facă în toată ţara, începînd spre exemplu cu judeţele Vrancea şi Timiş. Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă.  Oare de ce timp de trei ani cît timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nici o investigaţie?”, a scris Băsescu, sâmbătă pe contul său de facebook.

CSM a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară ca urmare a solicitării Procurorului General:  Având în vedere solicitarea publică formulată de conducerea Ministerului Public, vizând mesajul publicat în data de 6 martie a.c., pe contul de Facebook al domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, în legătură cu măsurile procesuale dispuse de procurori în dosarul „Nana”, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară cu efectuarea verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile publice menţionate şi dezbaterea mediatică a acestora, a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor implicaţi în instrumentarea dosarului.

La aflarea veștii, Băsescu a turbat și a declanșat un atac furibund la adresa lui Nițu: Unde e geanta? Hai să ne dumirim puțin. Ați citit ce am scris eu pe Facebook? Dacă dvs sau vreun procuror poate să mi spună că n-a existat vreo comisie parlamentară, sau asta e comisie tehnică? A fost o acțiune politică inițiată de premier și materializată prin comisie parlamentară. Baza acțiunii a fost acțiunea parlamentară. Numai puțin, că până nu ne dumirim, riscați să dezinformați românii, cum, de altfel, a făcut-o Parchetul General, ieri. Pentru că eu am făcut referire la acțiunea Parlamentului. De acolo a pornit scandalul Nana. Dacă domnul Nițu crede că a venit vremea în care nimeni să nu îndrăznească să mai exprime un punct de vedere pentru că are dânsul sensiblități, îl anunț că nu voi înceta să îmi exprim punctul de vedere pentru că are sensibilități dânsul. Din punctul meu de vedere, ce are de făcut justiția, are de constatat dacă în procesul de restituire sunt ilegalități. Dacă domnul Nițu s-a simțit implicat politic, e problema dânsului, dar acest proces a avut ca bază o acțiune politică, după care, eu exprim punctul de vedere că nu exclud ca în procesul de restituire să se fi întâmplat ilegalități, sugerez, dacă aș fi Parchet General, aș declanșa proceduri de genul acesta în toată țara. N-aș mai merge deloc înainte cu restituirile, pentru că în interiorul acestui proces, sunt convins, se vor găsi resurse să fie despăgubiți toți cei care nu au fost încă despăgubiți datorită ilegalităților care s-au făcut. Eu sugeram justiției să facă acest lucru în toată țara și dacă se poate să înceapa cu Vrancea și Timiș.

Nervozitatea lui Băsescu se explică prin faptul că întreaga lui moșie de la Nana se află sub sechestrul procurorilor, iar el nu mai poate vinde terenurile.

Pe 16 februarie 2015, Parchetul General a pus sechestru asigurator pe 80% din suprafața arabilă a comunei Nana, inclusiv pe terenurile cumpărate de Traian Băsescu, în septembrie 2013, prin intermediul fiicei sale, Ioana Băsescu.