Băsescu face praf decretul lui Iohannis: Nu pentru asta se decretează starea de urgență

Traian Băsescu desfiinţează decretul lui Iohannis cu privire la instituirea stării de urgenţă în România din cauza epidemiei de coronavirus.

Fostul Preşedinte al României spune că decretul prezidenţial este foarte prost făcut şi că va produce mult haos și debandadă. Băsescu solicită intervenţia Parlamentului României.

”E un document sub ce așteptam, nu este corelat cu UE, lasă un haos în cheltuieli. Sunt multe lucruri în neregulă. E cheltuială fără limite, nu este în regulă. Nu pentru asta se decretează starea de urgență. Afectăm drepturi fundamentale. Parlamentul poate să modifice foarte bine acest decret. Una din marile slăbiciuni a decretului pentru introducerea stării de urgență este această introducere graduală a unor măsuri și faptul că banii sunt necontrolați. Veți vedea la fiecare domeniu. Spitalele vor cumpăra ce vor și cât vor, întreprinderile de stat pot să facă ce achiziții vor pentru combaterea virusurilor. Nu trebuia să se profite de o nenorocire ca ministerele să-și rezolve alte probleme. Nu se poate așa ceva! Discutăm de bani publici. Starea de urgență nu înseamnă debandadă în finanțele publice, ci rigoare maximă, iar Parlamentul trebuie să intervină”, a declarat Băsescu, la România TV.

Luni, 16 martie 2020, Klaus Iohannis a semnat decretul de instituire a Stării de Urgenţă în România, pentru 30 de zile, din cauza epidemiei de coronavirus. În maxim cinci zile, Parlamentul trebuie să aprobe prin vot, decretul, sau să-l respingă.