Barack Obama a devenit primul şef de stat american în funcţie care pune piciorul pe insulă după Calvin Coolidge, în 1928.

Air Force One a aterizat duminică seară la ora locală 17.00 (23.00, ora României), pe pista Aeroportului Jose Marti de la Havana. Însoţit de Prima Doamnă Michelle şi cele două fiice, Malia şi Sasha, Obama efectuează această vizită cu un dublu obiectiv: o întâlnire cu poporul cubanez şi o consolidare a spectaculoasei apropieri angajate la sfârşitul lui 2014 cu această Cubă a lui Raul Castro.

Lanţul hotelier Starwood a anunţat sâmbătă seara că a obţinut undă verde din partea Departamentului Trezoreriei să deschidă două hoteluri la Havana, devenind astfel prima multinaţională americană care se instalează în Cuba de la Revoluţia lui Castro, în 1959.

Momentul culminant al vizitei preşedintelui american va fi discursul pe care-l va susţine marţi, într-un mare teatru din Havana, în faţa camerelor de filmare ale televiziunii cubaneze.

Dornic să le ofere garanţii concetăţenilor săi, Obama a obţinut de la regim să întâlnească disidenţi, marţi, şi a avertizat că va evoca „în mod direct” drepturile omului cu Raul Castro, care i-a succedat la putere fratelui său, Fidel, în urmă cu aproape zece ani.

Zeci de activişti din cadrul mişcării disidente Damas de Blanco (Doamne în Alb) au fost arestaţi duminică, la finalul unei procesiuni, la Havana, cu doar câteva ore înainte de sosirea în Cuba a preşedintelui american Barack Obama.

Această vizită în Cuba consacră apropierea angajată la sfârşitul lui 2014 de către Barack Obama şi omologul său cubanez Raul Castro.