Avocatul Poporului nu vrea să atace la CCR ordonanța privind grațierea

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a declarat miercuri, la Antena 3, că instituția pe care o conduce nu are competența de a ataca la Curtea Constituțională articolul I din OUG privind modificările Codurilor penale, decât peste 10 zile. Cât privește solicitarea lui Iohannis, Avocatul Poporului a spus că o va analiza și va lua o decizie.

Victor Ciorbea a declarat miercuri, că Avocatul Poporului nu are competența de a ataca la Curtea Constituțională articolul I din OUG privind modificările Codurilor penale, decât peste 10 zile.

”Noi nu suntem competenți cu privire la Articolul I din ordonanță, decât peste 10 zile, când va intra în vigoare. Ca atare, nu ne putem pronunța acum cu privire la acest articol. Până nu intră în vigoare articolul I, Avocatul Poporului nu este competent să se pronunțe în niciun fel”, a declarat Victor Ciorbea, miercuri, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Iohannis a declarat miercuri că Avocatul Poporului poate sesiza la CCR OUG privind modificarea Codurilor penale, arătând că există un precedent din 2013 în cazul atacării unui astfel de act normativ.

“Ştiu că s-a vehiculat mai de dimineaţă, în această zonă, că Avocatul Poporului nu poate să intervină fiindcă anumite articole încă nu intră în vigoare. Împreună cu juriştii de la Administraţia Prezidenţială am căutat documente şi am găsit. Există un precedent din octombrie 2013, când Avocatul Poporului de atunci a atacat o OUG pe insolvenţă, pe data de 9 octombrie, cu toate că ea a fost dată cu intrare în vigoare în 25 octombrie, iar CCR la vremea respectivă a decis că este corectă sesizarea. Deci, se poate fără niciun fel de problemă şi făcând uz de acest precedent să se atace această Ordonanţă de Urgenţă.Speranţa mea este că până mâine sau poate până poimâine va lua decizia corectă şi va sesiza CCR“, a spus Iohannis, după ce s-a întâlnit cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

După întrevederea cu Iohannis, Victor Ciorbea a anunţat miercuri că va analiza argumentele Președintelui României cu privire la posibilitatea de atacare la CCR a OUG privind modificarea Codurilor penale, afirmând că o decizie în acest caz va fi luată în cel mai scurt timp.

“Domnul preşedinte a menţionat o decizie din 2013 a CCR, pentru că textele legale sunt cele menţionate azi dimineaţă. Vom analiza cu toată seriozitatea aceste argumente care ne-au fost prezentate de domnul preşedinte şi vom încerca să luăm o decizie în cel mai scurt timp. (…) Dacă citim legea, legea aşa spune, că dacă există decizii ale CCR care fac excepţie de la această prevedere legală le analizăm şi vedem ce se poate face”, a spus Ciorbea, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

La o oră de la anunțul Guvernului, în Capitală și în marile orașe din țară au ieșit mii de români pentru a protesta la adresa Executivului.