Avocatul Poporului reacţionează dur după ce Guvernul Orban a adoptat marţi noapte, 25 de ordonanţe de urgenţă şi 31 hotărâri de guvern. 

Avocatul Poporului susţine că prin adoptarea celor 25 de OUG, „Guvernul a substituit Parlamentul”.

Avocatul Poporului consideră că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului. La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență. Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale„, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Primul Ministru al României, Ludovic Orban a spus că: Toate OUG adoptate de guvernul condus de mine sunt OUG absolut necesare, reglementează situaţii prin care se rezolvă probleme grave. Sunt benefice românilor. Avocatul Poporului poate spune ce doreşte. În ceea ce ne priveşte pe noi ca guvern, ne-am considerat obligaţi să adoptăm aceste acte. Obligaţia Guvernului nu e să facă filosofie despre constituţionalitate sau să facă gargară propagandistică aşa cum fac cei care nu cunosc conţinutul acestor ordonanţe.