Am ajuns la mâna polonezilor. Ca să nu fim invadați de avioanele rusești, Armata Română, a cărei flotă aeriană e praf și pulbere, apelează la vecinii polonezi pentru protejarea spațiului aerian românesc.

Avioanele Mig 21 Lancer româneşti nu mai fac față poliției aeriene întrucât sunt și puține și depășite tehnic și uzate peste limita admisă.

Și cum avioanele militare ale Rusiei s-au apropiat din ce în ce mai mult de România, Armata Română cere ajutorul celei poloneze pentru a ne asigura poliția aeriană cu avioane F16.

Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General a efectuat în perioada 23-25 februarie, o vizită oficială în Polonia, la invitaţia omologului său, generalul Mieczysław Gocuł.

Programul activităţii a cuprins discuţii bilaterale, o serie de vizite la unităţi reprezentative ale Armatei Poloniei, precum şi o ceremonie de depunere a unei coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi vizitarea Muzeului Insurecţiei. Cu această ocazie, oficialul român a discutat cu omologul polonez despre ajutorul oferit României pentru asigurarea patrulei aeriene.

Misiunile de poliţie aeriană presupun cinci mii de ore de zbor pe an pentru fiecare MIG. Un volum enorm pentru motoarele vechi de peste 30 de ani.

Primele avioane de luptă F 16 cumpărate de Romania din Portugalia vor ajunge în ţară la sfârşitul lui 2016.

În 2013, deștepții noștiri conducători au bătut palma cu americanii prin filiera portugheză să le cumpere hârburile de F16, pe 670 de milioane de euro, dar cu banii înainte ca la curve.

Mai exact, România a plătit câte 100 de milioane de euro încă din 2013, iar avioanele vor intra în dotarea Armatei Române abia din 2016.