Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmite că nu există probe că persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus s-au imunizat şi sunt protejate împotriva unei reinfectări cu SARS-CoV-2.

OMS spune că eliberarea „paşapoartelor imunitare” riscă să favorizeze răspândirea pandemiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu există nicio dovadă că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 şi care au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie. Până la data de 24 aprilie niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate împotriva unei viitoare infecţii cu acest virus la oameni”, notează OMS într-un comunicat.

Precizările OMS vin după ce unele guverne au avansat ideea eliberării de documente atestând imunitatea persoanelor pe baza testelor serologice relevând prezenţa anticorpilor în sânge, pentru a putea ieşi din izolare, a se întoarce la muncă şi a relansa activitatea economică.

Dar eficacitatea unei imunizări graţie anticorpilor nu este stabilită în acest stadiu, iar datele ştiinţifice disponibile nu permit justificarea acordării „unui paşaport imunitar” sau a unui „certificat de absenţă a riscului”, avertizează OMS.

Potrivit OMS, testele serologice actuale „au nevoie de o validare suplimentară pentru a determina exactitatea şi fiabilitatea lor„.

Acestea trebuie să valideze răspunsul imunitar la noul virus al anticorpilor produşi cu ocazia unei infecţii printre alţi şase coronavirusuri umane cunoscute, dintre care patru sunt cele mai răspândite, şi care provoacă simple răceli.

Celelalte două se află la originea MERS (Sindrom respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindrom respirator acut sever).

Ori, potrivit OMS, „persoanele infectate cu unul sau altul dintre aceste virusuri sunt susceptibile să producă anticorpi care interacţionează cu anticorpii produşi de infecţiile provocate de SARS-CoV-2 şi trebuie, prin urmare, obligatoriu verificate”.

Grecia se pregăteşte să-i întâmpine pe turiştii străini în iulie, dar sosirile nu vor fi din toată lumea, ci doar în baza unui paşaport de sănătate care să dovedească că nu sunt infectaţi cu covid 19, a anunţat ministrul Turismului, Charis Theocharis, într-un interviu acordat BBC, informează publicaţia Greek Reporter.