Intr-un stil modern al vremurilor pe care le traim avem tendinta sa ne orientam spre tot ce este nou pe piata. Spre exemplu, in materie de design interior, usile se prefera a fi din termopan. Uitam insa care sunt si avantajele unor usi lemn masiv, in defavoarea oricaror altor optiuni.

Lemnul masiv, moda de alta data si de azi

Lemnul masiv nu a contenit niciodata sa fie materialul rezistent si alegerea numarul unu pentru structuri rezistente. A dovedit asta de fiecare data si mai cu seama avand baza unor tehnologii moderne si avansate de prelucrare si continua sa fie un material de baza in constructii, in design, in arta mobilierului si nu numai.

In materie de usi, lemnul masiv este de preferat, in numele multiplelor avantaje pe care le prezinta. In primul rand, usile de acest gen sunt rezistente in timp. Un bun de care se pot bucura generatii dupa generatii, usile din lemn nu implica investitii repetitive. Astfel de usi se pot incadra perfect in cadrul unei case cu iz rustic, cat si intr-o casa moderna. Cu alte cuvinte spus, acestea sunt de genul clasic, potrivindu-se in orice era si indiferent de trendurile ce vin si pleaca. Nu este necesara o alta corelatie, nevoia de a avea si alte elemente din lemn in cadrul casei pentru a se considera ca usile de acest gen sunt de ales. Pur si simplu, incadrarea lor este posibila si estetica fara prea multe alte implicatii.

Testul timpului se vede si la intretinere. Astfel de usi cer produse specifice pentru lemn cand sunt curatate si sterse de praf, insa isi pastreaza aspectul lucios pentru timp indelungat.

In al doilea rand, usile din lemn fac un echilibru perfect cand vine vorba de durabilitate si cost. Se justifica totul prin prisma faptului ca este un material de lunga viata. Piesele din lemn pot dura si pana la 100 de ani. Este adevarat ca usile din lemn se uzeaza si mai apoi, conteaza si anumiti factori din interior, precum umezeala. Cu toate acestea, avantajul lor este de a fi usor de reparat in caz de nevoie. Asadar, se pot slefui, chitui, lacui si asa mai departe, cat sa se acopere acele mici defecte, in cazul in care ele apar.

Bifand la fel de bine si ceea ce tine de izolare fonica si termica cand usile din lemn de interior sunt alese, exista numeroase motive pentru care ceea ce obisnuia sa fie o moda in timpuri mai vechi  care inca se pastreaza si in zilele noastre. Desigur ca, in timp au aparut si mai multe tipologii de usi, astfel ca diversitatea de optiuni are un cuvant de spus. Nu numai ca si model, design, combinatii de texturi, forme si culori, insa si ceea ce tine de tipul de lemn asigura se pare o varietate ce multumeste orice pretentie si gust.

Mai cu seama cand si alte elemente dintr-o locuinta sunt din lemn, incadrarea unor usi de acest fel este mai usoara. O imagine placuta din punct de vedere estetic, cu numeroase avantaje din punct de vedere al bugetului, usile din lemn raman o prima alegere. Si se intelege de ce.