fierastrau circular stationar

Avantajele si dezavantajele folosirii fierastraului stationar

Un fierastrau stationar este o masina de putere pentru prelucrarea si taierea lemnului intr-un atelier. Domeniul de aplicare al acestui tip de ferastrau este destul de larg; instrumentul este folosit pentru taierea placilor si a altor suprafete din lemn.

Fierastraul este adesea folosit in constructii si productia de mobilier pentru pregatirea si prelucrarea materialelor. Cu un fierastrau circular stationar, puteti taia usor placaj, placi de fibre si alte materiale. Instrumentul are propriile sale caracteristici.

Toate ferastraiele circulare moderne sunt impartite in:

 1. De mana, fierastraul circular este usor si se distinge prin mobilitate. In ceea ce priveste functionalitatea, nu este in niciun caz inferior celui stationar si face o treaba excelenta cu functiile principale.
 2. Stationare, cele care sunt instalate pe masini speciale si utilizate pentru prelucrarea pieselor mari.

In continuare, vom lua in considerare dispozitivul denumit fierastrau circular stationar, caracteristicile si avantajele acestuia.

Toate aceste ferastraie stationare se disting in functie de puterea si scopul instrumentului. Pentru prelucrarea profesionala a pieselor mari in fabrica si la fabrici de cherestea, se foloseste un instrument mai puternic.

Fierastraiele stationare de putere redusa sunt folosite in viata de zi cu zi si in productia de mica anvergura. Volumul unui astfel de fierastrau nu depaseste 8 metri cubi. Este cel mai comun instrument de uz casnic cu o gama larga de aplicatii. Adancimea de taiere se distinge:

 1. Unelte de uz casnic – taiate pana la 50 mm.
 2. Fierastrau de masa – taiat de la 50 la 55 mm.

Un ferastrau stationar este instalat pe un suport. Adancimea de taiere poate fi de pana la 160 mm. Alegerea instrumentului de pe site-ul Gradenia depinde de sarcinile stabilite si de caracteristicile materialului procesat.

Fierastraul stationar este format din:

 • Un suport special pe care este instalata si fixata unealta. Cadrul poate fi turnat sau prefabricat, pentru a carui instalare nu este necesara o baza de incredere.
 • Suprafata de lucru (masa). Masa este realizata din materiale rezistente precum otel si fonta, astfel incat suprafata sa reziste la stres. Pe masa exista fante speciale, de-a lungul carora se misca ferastraul. In plus, exista rigle pentru masuratori.
 • O unitate in care exista un motor electric si un arbore de fierastrau. Duzele necesare sunt puse pe arbore.
 • Cutit de despicat necesar pentru a preveni ciupirea.
 • Husa de protectie, pentru o functionare sigura.

Fierastraiele profesionale mai puternice au un mecanism de alimentare cu material pentru a accelera si automatiza procesul de taiere.

Performanta unui ferastrau circular, ca orice alta unealta, depinde de puterea acestuia. Cu cat fierastraul este mai puternic, cu atat:

 • Taiati mai adanc.
 • Aveti mai multe posibilitati. Pot fi prelucrate diverse materiale.
 • Durata de viata mai lunga a sculei.

Dar unitatile puternice au si dezavantajele lor, greutatea unei astfel de masini este foarte mare, asa ca exista probleme cu instalarea.

O alta caracteristica tehnica importanta este viteza de rotatie a discului. Daca este necesara o suprafata neteda, este important sa luati in considerare numarul maxim de rotatii.

Atunci cand alegeti echipament, merita sa luati in considerare si adancimea si inclinarea fantelor. Daca adancimea este insuficienta, nu veti putea taia piesa de prelucrat dintr-o singura miscare. Panta taieturii ofera posibilitati suplimentare de prelucrare decorativa.

Fierastraul circular este un instrument suficient de puternic cu care puteti taia rapid si precis bucati de lemn de diferite dimensiuni. Cu un ferastrau stationar, puteti taia piese mari din fabrica, dar unealta este prea mare, asa ca trebuie sa gasiti un loc pentru a o instala.