Comunicarea s-a schimbat deosebit de mult de-a lungul timpului. Oamenii inainte isi luau cunostintele necesare din carti atunci cand timpul le permitea sa faca asta. Nu exista internet, daca exista o urgenta se facea legatura la centrala de telefonie, daca cineva voia sa trimita o fotografie dintr-o vacanta trimitea o vedere sau o telegrama.

Mesajul nu era direct, daca o persoana citea o scrisoare o intelegea in felul ei si nu neaparat asa cum era trimisa de catre transmitator. Durata raspunsului era mult mai lunga, dar exprimarea era mai aerisita, mai cu inteles, mai buna si mult mai corecta din punct de vedere gramatical.

In prezent oamenii au capacitatea de a intelege si explica mai clar, mai precis, insa majoritatea nu fac decat sa se piarda in detalii. Acum exista SMS-uri, conferinte video, mesaje vocale, momente pe loc si tinute pentru vesncie, poze care se trimit si dispar pentru totdeauna daca nu se realizeaza o captura de ecran. Comunicarea poate fi mai pe intelesul tuturor acum, avantajele acesteia s-au inmultit in nenumarate feluri. Cum se poate insa beneficia de ea? Cum aleg oamenii sa isi petreaca timpul, cum apeleaza la ajutor atunci cand au nevoie de sprijin? Acum chiar si psihoterapeutul poate sa comunice cu o persoana in nevoie. In lipsa comunicarii apar probleme pe fond emotional, apar despartirile, certurile, neintelegerile, divorturile, afectarea sanatatii fizice si chiar si afectarea sanatatii mintale, care in lipsa terapiei pot cauza dezechilibre foarte puternice in viata unei persoane.

Acum se pot gasi psihologi si in mediul online. Un exemplu clar sunt serviciile de psihoterapie oferite Danielivan pe danielivan.ro, ce ofera consiliere prin metode de comunicare posibile si de la distanta, nu neaparat intr-un cabinet cu canapele confortabile. Convorbirile pot avea loc telefonic sau prin apeluri video, este din ce in ce mai usor ca lumea sa se inteleaga. Datorita contactului vizual pot fi transmise si simtirile emotiile prin gestica si mimica fetei.

Totusi cum poate fi avantajoasa comunicarea online din punctul de vedere al unui psihoterapeut cum este cel specizat, mai sus mentionat?

  1. Anonimat pentru client – identitate ascunsa;
  2. Flexibilitate – programul poate fi stabilit impreuna cu psihologul in functie de timpul liber al fiecaruia;
  3. Comoditate – in pauza de cafea de la lucru se poate discuta cu psihologul, intr-o cafenea sau chiar intr-un parc;
  4. Efortul – nu prea este necesar efortul, daca este prezent este nesemnificativ;
  5. Disponibilitate – nu toate orasele au un astfel de cabinet, comunicarea online aduce psihologul la o persoana fara ca aceasta actiune sa fie facuta fizic.
  6. Nu conteaza tara de origine – atat timp cat exista o limba comuna, cele doua persoane se pot intelege indiferent de locatia pe care o are sau limba pe care o vorbeste. De exemplu cand cineva pleaca in strainatate, dar nu cunoaste bine limba, poate apela cu usurinta la o persoana din Romania pentru deslusirea situatiei asa cum este cazul la danielivan.ro.

Mai multe detalii despre consilierea online se gasesc pe danielivan.ro. Chiar si recomandarea unui astfel de psiholog poate sa faca un bine in viata cuiva. Daca nu constientizeaza singur, atunci cel din jurul lui trebuie sa actioneze ca sa poata prinde curaj.