Tot mai mulţi medici rup tăcerea şi dezvăluie adevărul din spitale. Medicii se plâng de faptul că nu au niciun fel de echipament de protecţie, că sunt primii care se expun la infecţia cu coronavirus şi că testele lipsesc în majoritatea spitalelor.

Numărul mic de cazuri de coronavirus confirmate în România are o explicaţie: nu avem suficiente teste pentru a putea să depistăm persoanele infectate.

Ministerul Sănătăţii spune că mai are în stoc, în toată ţara, doar circa 1500 de teste pentru coronavirus. Insuficente pentru a testa persoanele suspecte de infecţie cu noul coronavirus.

„În prezent există un număr de 1.524 teste pentru diagnosticare moleculară în cele 7 centre de boli infecțioase care au capacitate de diagnostic și testare din București (2 unități sanitare), Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova. Centrelor de testare din Capitală li se adaugă și Laboratorul de referință acreditat OMS al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, care contribuie, alături de unitățile sanitare, la creșterea capacității de diagnosticare cu dotările existente”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Aurotirăţile spun că au fost comandate 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de către Compania Unifarm SA și care sunt distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, pe bază de comandă.

Abia după ce cele 50,000 de teste vor fi distribuite în toată ţara şi se vor efectua recoltări de probe biologice de la românii suspecţi, atunci vom afla cu adevărat cifra reală de români îmbolnăviţi.

Până ieri, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 168 de cetățeni care au contactat virusul, 9 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.078 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.845 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. 

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.708 teste. Dintre acestea, 3.540  au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 7 unități sanitare din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Iași și Constanța.