Lungmetrajul “Autoportretul unei fete cuminți” a câștigat aseară Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film “Crossing Europe” din Linz-Austria. Premiul, în valoare de 10.000 de euro a fost acordat ex-aequo peliculei regizate de Ana Lungu și coproducției “Varvari/Barbarians” (Serbia, Muntenegru, Slovenia) în regia lui Ivan Ikić.

Distincția acordată de juriul de la Linz se alătură celor două premii pe care filmul “Autoportretul unei fete cuminți” le-a primit la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul Festivalului Internațional de Film București: Premiul Publicului și Premiul pentru cea mai bună regie.

Lungmetrajul va fi proiectat luna viitoare la București în cadrul Festivalului Filmului European, eveniment organizat de Institutul Cultural Român și Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Pelicula, care a câștigat Premiul Publicului și Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film București, va fi prezentată la Cinema Pro, pe 10 Mai de la ora 20.30, în prezența echipei lungmetrajului.

După proiecție, regizoarea Ana Lungu, producătoarea Anca Puiu și echipa vor participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.

Premiera filmului în cinematografe va avea loc în această toamnă, pe 25 septembrie, pelicula fiind distribuită de Mandragora.

“Autoportretul unei fete cuminți” spune povestea Cristianei, o femeie de 30 de ani, crescută într-o “familie bună”. Personajul, intrepretat de actrița de teatru Elena Popa, își petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex (Andrei Enache) și Michelle (Iris Spiridon), și întâlnirile – rare, dar mult așteptate – cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea), cu care are o relație amoroasă. După mutarea părinților, Cristiana rămâne să locuiască singură într-un apartament din București și se hotărăște să-și ia un câine – dorința ei din copilărie.

Din distribuție fac parte actorii Elena Popa, Emilian Oprea, Radu Iacoban, Istvan Teglas, regizorul de film Andrei Enache, regizorii de teatru Iris Spiridon, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant, părinții regizoarei, Dan & Magdalena Lungu și producătoarea Anca Puiu.

Scenariul filmului este semnat de Ana Lungu, imaginea Silviu Stavilă, sunetul Vlad Voinescu și Filip Mureșan, iar montajul a fost realizat de Dana Bunescu.

Producătorii lungmetrajului sunt Anca Puiu – casa de producție Mandragora – și Ana Lungu.

Ana Lungu este cunoscută publicului din România pentru pelicula “Burta Balenei”, producție selectată în 2010 la Festivalului Internațional de Film de la Locarno în cadrul secțiunii Cineasti del presente/Filmmakers of the Present. “Burta Balenei” a fost scris și regizat împreună cu Ana Szel .

“Autoportretul unei fete cuminți” este un proiect de film românesc, 100%  independent, realizat de casa de producție Mandragora cu participarea Papillon Film, Castel Film și Cinelabs România.