Pentru prima dată în istoria de 60 de ani a Eurovision, țara gazdă a încheiat competiția pe ultimul loc, cu zero puncte primite. Niciuna din cele 39 de țări participante la cea de-a 60-a ediție a Eurovision, nu a acordat măcar un punct Austriei.

Austria nu va uita prea ușor cea de-a 60-a ediție a Eurovision Song Contest. Și nu pentru că a fost țara gazdă, ci pentru faptul că a reușit o performanță nefastă.

Austria a intrat în concurs pe poziția a 14-a, cu trupa The Makemakes și a încheiat finala Eurovision 2015 pe ultimul loc cu zero puncte.

La un an de când a dat lovitura la Eurovision prin Conchita, femeia cu barbă, Austria o dă rău de tot în bară în finală. Dacă anul trecut câștiga finala cu un total de 290 de puncte, anul ăsta a acumulat ZERO PUNCTE.

The Makemakes au intrat în concurs pe locul 14, cu piesa ”I Am Yours” și au terminat finala pe ultimul loc, 27, cu ZERO puncte. Și Germania  bifat sâmbătă seară, aceeași performanță negativă, s-a clasat pe 26 tot cu ZERO puncte.

A fost pentru prima dată când în finala Eurovision au participat 27 de țări, după ce Australia a fost invitata de onoare la cea de-a 60-a ediție a concursului.

Sâmbătă seară, înainte de a se afla rezultatele de la televot, Jon Ola Sand, supervizorul EBU, a anunțat că Eurovision a intrat în Cartea Recordurilor, drept cel mai longeviv concurs tv din lume.

În timp în ce 37 de țări s-a aplicat atât sistemul de televot cât și notele juraților, în San Marino a fost doar juriu, iar în Macedonia și Muntenegru doar televot.

Måns Zelmerlöw, reprezentant-ul Suediei la Eurovision, a câștigat finala cu piesa «Heroes», reușind să primească voturi de la toate țările participante, acumulând astfel un total de 365 puncte.

Este al treilea punctaj ca mărime din istoria de 60 de ani a Eurovision, după cel din 2009 de la Moscova, reușit de norvegianul Alexander Rybak cu piesa Fairytale – 387 de puncte, și de Loreen în 2012 la Baku, cu piesa Euphoria – 372 de puncte.

Cea de-a 60-a ediție a Eurovision Song Contest a fost transmisă în direct pe trei continente: Europa, Australia și în Asia – în China.

clasament final eurovision 2015 - viena