Austria se opune aderării României la spațiul Schengen

După Olanda și Suedia, a venit rândul Austriei să anunțe că se opune aderării României la spațiul Schengen. O decizie finală urmează să fie luată în Consiliul JAI din decembrie 2022.

Șansele României de a adera la spațiul Schengen, scad tot mai mult. Ministrul Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Karner a anunţat vineri seară, că țara sa se opune aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.

„Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcționează”, a declarat ministrul de Interne conservator Gerhard Karner pentru Kurier.

Joi, Guvernul Olandei a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen.

Pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiție şi Afaceri Interne (JAI), se va da votul asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. E nevoie de unanimitate pentru ca o țară să fie acceptată în Schengen.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat în această săptămână că cele trei țări ar trebui să adere „fără întârziere” la zona liberă de circulație Schengen.

Comisia Europeană a cerut miercuri Consiliului să ia toate deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

Zona Schengen, formață din 26 de state, a suspendat în mare parte controalele la frontieră între țările membre și le permite oamenilor să călătorească, să muncească și să trăiască într-o altă țară fără viză sau permis de ședere.

Bulgaria, România, Croația, Republica Irlanda și Cipru sunt singurele state membre UE care nu fac parte din zona Schengen. Însă, patru țări non UE, fac parte din Schengen: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.