Australia a fost invitată de EBU, să participe în mod oficial în finala Eurovision 2015, ce se va desfășura pe 23 mai la Viena. Astfel că numărul țărilor participante la ediția jubiliară care marchează 60 de ani de existență a concursului muzical, va crește la 40.

Pentru prima dată în istoria concursului Eurovision, un nou continent se află printre participanți. Australia va concura pentru prima dată în finala Eurovision Song Constest 2015.

EBU, organizatorul Eurovision alături de televiziunea națională din Austria, ORF, a decis ca la ediția aniversară din acest an să invite Australia în finală, alături de țara gazdă, Austria, dar și de cele cinci țări contributoare care an de an acced direct în finală: Italia, Spania, Germania, Franța și Marea Britanie.

”Suntem foarte încântați că ne-au oferit această oportunitate istorică pentru Australia să fie reprezentată pe cea mai mare scenă din lume, la 60 de ani de Eurovision Song Contest, Sunt onorat că Uniunea Europeană de Radiodifuziune ne-a sprijinit pentru a realiza această ambiție”, a declarat Michael Ebeid, directorul SBS.

Invitarea Australiei în finală, subliniază foarte bine sloganul Eurovision din acest an ”Building Bridges”.

EBU i-a permis Australiei să aibă un concurent direct în marea finală, și să voteze în ambele semifinale.

Prima semifinală Eurovision 2015 va avea 15 țări și anume: Grecia, F.Y.R. Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, România, Rusia, Albania, Georgia și Ungaria.

În timp ce în a doua semifinală Eurovision 2015 vor evolua 17 țări: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, Elveția, Azerbaijan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru și Suedia.

Potrivit sistemului de televoting, în prima semifinală vor vota toți cei din cele 16 țări plus Austria, Franța, Spania și Australia. Iar în cea de-a doua semifinală votează cetățenii în cele 17 țări participante plus Germania, Italia, Marea Britanie și Australia.

În cazul în care Australia va câștiga Eurovision 2015, concursul nu se va organiza în această țară, ci într-o țară membră EBU, din Europa. Însă în acest caz, Australia va avea dreptul să își trimită un reprezentant și la concursul din 2016.

Australia trebuie să își desemneze reprezentantul la Eurovision până pe data de 16 martie 2015.

Australia a fost invitată să participe o singură dată în finala Eurovision, întrucât difuzează de ani buni de zile acest concurs care a devenit foarte popular în această țară.