Un abuz fără precedent în istoria electorală a României a fost comis de Guvernul Ciolacu prin Ordonanța de Urgență nr. 1/2025, act normativ care, potrivit deciziei Curții de Apel București, încalcă grav principiile constituționale ale pluralismului politic și egalității în competiția electorală.

Sub pretextul „optimizării procesului electoral”, ordonanța a exclus din toate birourile electorale județene și din toate secțiile de votare partidele neparlamentare care au candidați validați în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Crin Antonescu, președinte cu forța?

Beneficiarul direct al acestei manevre este candidatul Crin Antonescu, susținut de alianța „România ÎNAINTE”, compusă din partidele aflate la guvernare. Antonescu va beneficia, conform noilor reguli, de:

  • 144 de reprezentanți în toate birourile electorale județene
  • Peste 60.000 de reprezentanți în secțiile de vot din întreaga țară

În contrast halucinant, Partidul Noua Românie (PNR), care îl are candidat la prezidențiale pe Sebastian Popescu, nu va avea NICIUN reprezentant în BEJ-uri și NICIUN reprezentant în secțiile de vot.

Aceeași soartă o au și celelalte partide neparlamentare cu candidați validați:

  • PUSL
  • PLAN
  • PNCR

Curtea de Apel București: Ordonanța e neconstituțională

În urma sesizării formulate de PNR, Curtea de Apel București a admis excepția de neconstituționalitate și a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la prevederile ordonanței. Așteptarea este ca CCR să se pronunțe în cel mai scurt timp, însă efectele distrugătoare asupra procesului democratic sunt deja vizibile.

„Este un act de sabotaj electoral, o formă de dictatură administrativă. Cum să concurezi la prezidențiale fără să ai un singur reprezentant în secții? Cine păzește votul?” – a declarat Sebastian Popescu, candidatul PNR.

O democrație simulată cu rezultat prestabilit

Miza este evidentă: eliminarea oricărei forme de control și reprezentare a candidaților incomozi, pregătind terenul pentru un scrutin regizat, în care victoria lui Crin Antonescu devine o simplă formalitate birocratică, nu un rezultat al votului popular.

În timp ce televiziunile se prefac că nu văd, iar partidele mari mimează pluralismul, asistăm la o fraudare premeditată a alegerilor prin mijloace administrative.

Ce urmează?

Toți ochii sunt acum pe CCR, ultima redută instituțională care poate bloca aplicarea acestei ordonanțe abuzive. Dacă aceasta rămâne în vigoare, România se va confrunta cu cele mai nedemocratice alegeri prezidențiale de după 1989.

Aberația absolută: partide fără candidați au reprezentanți la alegerile prezidențiale!

Ca și cum excluderea partidelor cu candidați din secțiile de vot nu era suficient de revoltătoare, Ordonanța 1/2025 generează un paradox halucinant: partidele parlamentare POT și SOS, care NU au candidați înscriși în cursa pentru Președinție, beneficiază totuși de 48 de reprezentanți fiecare în birourile electorale județene și de câte 20.000 de reprezentanți în secțiile de votare din întreaga țară.

Pe cine păzesc acești oameni, dacă partidul lor nu are niciun candidat în cursă?

Este o întrebare la care nici Guvernul și nici Autoritatea Electorală Permanentă nu oferă un răspuns coerent. Situația este absurdă, ilogică și profund nedemocratică. Reprezentanții acestor partide vor fi prezenți în toate punctele-cheie ale procesului electoral, în timp ce candidați validați, precum Sebastian Popescu (PNR), sau cei ai PUSL, PLAN și PNCR sunt complet excluși.