Cătălin Tolontan aruncă bomba: radiațiile de la Muzeul de Geologie aflat la 200 metri distanță de Piața Victoriei, sunt de 100 de ori mai mari decât la Cernobâl. Sutele de mii de protestatari care au manifestat până acum în Piața Victoriei, ar fi fost radiați fără să aibă habar. 

Situație șocantă la Muzeul de Geologie din Capitală. Nivelul radiațiilor este incredibil de mare, iar autoritățile ar ascunde acest lucru.

”Pe 22 aprilie 2016, la Muzeul Național de Geologie de lângă Piața Victoriei din București, în două zone se descoperă radiații între de 20 de ori și de 200 de ori mai mari decât în cele normale. În muzeu sunt zone cu radioactivitate normală și alte puncte cu radioactivitate crescută. Asta nu înseamnă că trecătorii sau oamenii care manifestează în Piața Victoriei sunt afectați. Dar cei care intră în curtea instituției publice și se apropie de cele două zone nesemnalizate se află în pericol, potrivit propriilor concluzii ale Muzeului de Geologie!. Trei săptămâni mai târziu, pe 12 mai 2016, Adriana Ion întocmește un raport. În document există măsurătorile alarmante, descrierile și propunerile de măsuri. Raportul este semnat și de Gavril Săbău, șeful secției de Interes Național de la Institutul Geologic al României, institut care are muzeul în subordine. Zona de depozitare a eșantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă și susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiații, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiții de insecuritate fizică și radiologică totală. Raport de radiometrie, 12 mai 2016, Muzeul Național de Geologie. Conform măsurătorilor muzeului, 23 de eșantioane depășesc limita normală de radioactivitate. Mai multe încăperi au probleme. Autorii documentului remarcă faptul că debitul de doză din fața ușii este în limite normale, de 0,124 μSV/h. Numai că, dincolo de ușă, ”în zona de depozitare ajunge la variații între 4.000 – 21.680μSv/h, iar această doză însumată este efectul depozitării necorespunzătoare a materialelor amintite. În cazul pivniței, ca și în cazul mamutului, pe lângă efectul distructiv al radiațiilor gamma generat de expunerea externă, trebuie avute în vedere și emanațiile de radon, care contribuie suplimentar la iradierea personalului expus”Raport de radiometrie, 12 mai 2016, Muzeul Național de Geologie”, scrie Cătălin Tolontan pe tolo.ro.

Angajații care știu despre document, blocați între frica pierderii locului de muncă și statutul special al Institutului Geologic al României, de care aparține muzeul și care are zone de ”interes național”, aleg să tacă.

Zece dintre noi au cancer, ne cad părul și dinții”, spune unul dintre angajații muzeului, care dorește să rămână anonim.

În schimb, Costina Surdu, fost director economic, acum simplu economist în Institutul Geologic, Costina Surdu spune că vorbește pentru cei care nu mai pot să facă asta.

”Un fost coleg din celălalt sediu, Doru Vătășoaia, a decedat la aproape 60 de ani, după o mare suferință. Doru Vătășoaia lucra la radiometrie, cel mai expus departament, unde se operează direct cu material radioactiv. A murit de cancer”, spune Costina Surdu.

Ceea ce văd aici, în acest raport, este un Fukushima sau un Cernobîl la nivel mai mic”, a declarat un Cercetător la Institutul Oncologic din București pentru tolo.ro

După dezvăluirile făcute de Cătălin Tolontan, Ministerul Mediului a dispus măsurători la Muzeul de Geologie și susține că nivelul de radiații este normal și nu ar trebui să îngrijoreze populația.

La solicitarea  Viceprim – ministrului  și Ministrul Mediului, dl. Daniel CONSTANTIN, experți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului s-au deplasat în această dimineață, cu laboratorul mobil, în zona Piața Victoriei – Muzeul Național de Geologie, din București, pentru efectuarea unor măsurători ca urmare a apariției în presă a informațiilor privind nivelul ridicat de radiații din acea zonă. Determinările efectuate au acoperit toate laturile Muzeului Național de Geologie, vizând impactul asupra pietonilor şi mediului. În acest sens, s-au efectuat atât determinări la sol, la 1 m de sol, la zona de contact cu rocile expuse atât în faţa muzeului, cât şi în curtea interioară. Din analiza valorilor determinate de specialiştii ANPM, Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate, rezultă că acestea se încadrează în limita de variaţie a fondului natural de radiaţii, valori determinate orar, la nivelul întregii ţări, prin intermediul Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, conform OM nr. 1978/2010. Menţionăm faptul că specialiştii ANPM au efectuat determinări şi în afara traseului parcurs de vizitatori, în zona curţii interioare în care este amplasat beciul, valorile obţinute la gura chepengului fiind cele ale fondului natural, precum şi în zona în care sunt depozitate osemintele de mamut, unde, la distanţe cuprinse între 1÷1,5m, valorile determinate se situează în fondul natural. Având în vedere cele prezentate anterior, rezultă că pe amplasamentul Muzeului Naţional de Geologie din Bucureşti, în cele 71 de puncte verificate, nu se înregistrează valori ale debitului dozei gama care să afecteze sănătatea populaţiei şi a mediului”, precizează Direcţia Generală Monitorizare a Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului.

Oare care este cu adevărat situația de la Muzeul de Geologie? Sutele de mii de protestatari din Piața Victoriei, au fost radiați fără să aibă habar? Riscă oare să facă cancer din cauza radiațiilor de la muzeu?!