Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa şi circa 21 au fost rănite vineri, în atacul terorist comis la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen. Autoritățile germane caută trei atacatori. Împușcăturile ar fi început într-un restaurant din mall, după care atacatorii ar fi fugit afară.

Simpatizanţi ai grupării Statul Islamic şi-au exprimat bucuria pe reţelele de socializare după atacul armat care a avut loc vineri într-un centru comercial de lângă Stadionul Olimpic din capitala landului german Bavaria, Munchen, soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi.

Poliția cere populației să elibereze autostrăzile din jurul orașului. Transportul public de suprafață, metroul și trenurile din Munchen, au fost suspendate. Poliția cere localnicilor să stea în casă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în Munchen să nu părăsească locațiile în care se află şi să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate.

Prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, continuă demersurile în regim de urgenţă pe lângă autorităţile competente locale, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii atacului şi cetăţenia victimelor.

Consulatul General al României la Munchen este în aşteptarea răspunsului din partea autorităţilor locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune.

Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789.

Atacul armat vine la o săptămână de la atentatul produs pe 14 iulie de Ziua Franței, la Nisa, soldat cu 84 de morți, printre care se află și un român.