29 de persoane au decedat la Ouagadougou în Burkina Faso după ce două maşini au explodat în urma unui atac armat comis de un comando al  Al-Qaida.

Burkina Faso a fost vineri seară ținta unui atentat terorist comis de juhaniștii grupării Al-Qaida. Atacul terorist a avut loc în hotelul Splendid din Ouagadougou, frecventat de turiști.

Atacatorii s-au baricadat după aceea în hotel, împreună cu ostatici, iar forţe de ordine depuneau eforturi să stabilească numărul acestora înainte să pornească asaltul, a declarat un ofiţer din cadrul Jandarmeriei naţionale, care a solicitat protecţia anonimatului.

Ambasada Franţei a creat o celulă de criză pentru cei 3.500 de francezi care trăiesc în Burkina Faso şi i-a îndemnat să stea acasă.

Este pentru prima dată când o grupare islamistă efectuează un atac la Ouagadougou.

Într-un comunicat, AQMI precizează că atacul este opera uneia dintre filialele sale – Al Mourabitoune – o grupare condusă de către jihadistul algerian Mokhtar Belmokhtar, care a revendicat luna trecută atacul de la hotelul Radisson din Bamako, în Mali.

Burkina Faso se confruntă cu tulburări de la îndepărtarea de la putere, în octombrie 2014, a preşedintelui Blaise Compaoré, în urma unei revolte populare, însă – spre deosebire de Mali, cu care se învecinează – această ţară, a cărei populaţie este în proporţie de 60% musulmană, a fost ocolită în mare măsură de violenţe islamiste.

Acest atac reprezintă o provocare pentru noul preşedinte Roch Marc Kaboré, ales în noiembrie 2015, care a numit miercuri un Guvern de 30 de membri, inclusiv o serie de figuri noi, marcând astfel o ruptură cu era Compaoré.

La 24 de ore de la atac, s-a aflat că doi cetățeni australieni au fost răpiți vineri în Burkina Faso. Aceștia se află în mâinile jihadiștilor aparținând ‘Emiratului Saharei’, grupare având legături cu rețeaua teroristă Al-Qaida

Cei doi cetățeni australieni, despre care nu se știe dacă erau turiști sau rezidenți în Burkina Faso’, au fost răpiți vineri de indivizi necunoscuți la Baraboulé, în regiunea Sahel din nordul Burkinei Faso, în apropierea graniței cu Niger și Mali.

În aceeași regiune, o cazarmă din localitatea Oursi a fost atacată de indivizi necunoscuți în august anul trecut. Un jandarm burkinez, rănit în atac, a decedat ulterior într-un spital din Ouagadougou.

‘Potrivit informațiilor noastre, obiectivul autorilor răpirii este de a-i duce pe ostatici în Mali’, a adăugat sursa respectivă, fără a oferi alte detalii.

Gruparea Ansar Dine, condusă de un fost lider al rebelilor tuaregi malieni, Iyad Ag Ghaly, a deținut controlul asupra nordului statului Mali de la începutul lunii aprilie 2012 până la declanșarea, în ianuarie 2013, a unei intervenții militare internaționale.

Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă ferm atacul terorist din Burkina Faso

Ministerul Afacerilor Externe condamnă  în cei mai categorici termeni atacul terorist comis în cursul serii de 15 ianuarie 2016 în Ouagadougou, capitala statului Burkina Faso, soldat cu numeroase pierderi de vieți omenești și răniți.

Ministerul Afacerilor Externe  manifestă deplină solidaritate cu poporul din Burkina Faso în aceste împrejurări triste, transmite întreaga sa compasiune față de persoanele rănite și adresează cele mai sincere condoleanţe membrilor familiilor victimelor acestui atac.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate actele de tip terorist și exprimă deplina susținere pentru eforturile autorităților de la Ouagadougou de combatere a acestora.