O mare susţinătoare a Preşedintelui României, declaneşază un atac devastator la adresa lui Klaus Iohannis, după ce acesta a fost fotografiat în timp ce făcea shopping alături de soţie, în Germania la Munchen.

În cadrul unui editorial extrem de critic la adresa lui Iohannis, intitulat „Ce ne lipseşte: un om de stat” şi publicat pe site-ul  Gândul, jurnalista Lelia Munteanu îl face praf pe Iohannis.

„Klaus-Werner Iohannis nu e pe nicăieri. Şi mai exact: e la shoppping prin München, în timp ce în România s-a declanşat apocalipsa anti-corupţiei. Primul tip de om de stat este în chip esenţial omul unui singur principiu şi al unei viziuni fanatice. Posedat de visul său luminos, coerent, el nu înţelege de obicei nici oamenii, nici evenimentele.(…) Aceşti oameni se deosebesc în mare măsură în ce priveşte calitatea morală şi intelectuală şi, asemenea unor forţe ale naturii, fac în lume si bine şi rău. Acestui tip îi aparţin Garibaldi, Troţki, Parnell, de Gaulle, poate şi Lenin – deosebirea pe care o fac nu e una morală, nu e una de valoare, ci una de gen. În această categorie mai există binefăcători ca Wilson şi groaznici răufăcători ca Hitler.(…) Celălalt gen de oameni de stat eficienţi este acela al fiinţei politice native, aşa cum eroul simplu este adesea antipolitic şi vine în ajutorul oamenilor, cel puţin aparent, să-i protejeze de subtilităţile şi înşelăciunile vieţii politice.(…) Oamenii de stat de acest gen ştiu ce să facă şi când să facă dacă vor să-şi atingă ţelurile, care nu sunt de obicei concepute în lumea privată a gândirii interioare sau a sentimentelor  introvertite, ci sunt cristalizarea, ridicarea la o mare intensitate şi claritate a ceea ce un număr de concetăţeni ai lor gândesc şi simt într-un mod oarecum neclar, nelămurit, însă stăruitor.(…) Mai presus de toate, ei realizează că sunt singurii capabili să organizeze lumea potrivit măsurilor pe care masele le caută în mod instinctiv. Acestui tip de oameni de stat i-au aparţinut Bismarck şi Abraham Lincoln, Lloyd George şi Thomas Masaryk(…). Roosevelt a fost un magnific virtuoz de acest tip”, scrie Lelia Munteanu.

Cu un astfel de comportament, Iohannis îşi reduce singur şansele de a fi reales Preşedinte al României în anul 2019. Sau poate că nici nu îşi mai doreşte un mandat.