Atac armat pe Aeroportul din Chișinău. Doi oameni au fost uciși

Un cetățean cu origini ruse, suspect că ar fi membru al mercenarilor Wagner a împușcat mortal doi oameni pe Aeroportul Internațional din Chișinău pentru că nu i s-a permis accesul în Republica Moldova.

Un polițist de frontieră şi un agent de pază au fost omorâţi de un cetățean rus căruia nu i s-a permis intrarea în țară. Focurile au fost trase de un bărbat în vârstă de 43 de ani, cetățean din Tadjikistan,  care aterizase cu o cursă din Turcia.

” La Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc un incident armat în care unui cetățean străin i s-a interzis intrarea în Republica Moldova. În timpul însoțirii sale în zona sterilă pentru a fi returnat, acesta a luat arma unui polițist de frontieră și a rănit mortal 2 persoane. La această oră, individul a fost neutralizat și încătușat de trupele speciale care au intervenit. Toate zborurile au fost amânate, iar pasagerii au fost evacuați din aeroport. Au fost asigurate toate măsurile pentru aducere a situației la normalitate. Oamenii legii vor continua să asigure securitatea și ordinea publică la aeroport.  În urma capturării a agresorului de Brigada de poliție cu destinație specială FULGER situația de pericol din Aeroportul Internațional Chișinău a fost înlăturată. Cu regret informăm publicul că există două victime ale agresorului. Acestea și-au pierdut viața în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, la datorie. Autoritățile restabilesc situația în zonă. Agresorul va fi tras la răspundere de instituțiile de aplicare a legii care au deschis dosar de cercetare penală pe această cauză. Cercetarea este deja declanșată de către Procuratura Generală. Activitatea comercială și regimul zborurilor la acest moment continuă să fie întrerupte. Pe timpul intervenției autoritățile au avut grijă să protejeze civilii care se aflau în zona de pericol”, a transmis Ministerul de Interne din Republica Moldova.

Presa de la Chişinău scrie că bărbatul ar fi luat ostatici mai mulți oameni. Autorităţile moldovene consideră atacul unul terorist. Toate zborurile din şi spre Chişinău au fost suspendate.

Președintele Republicii Moldova a transmis un mesaj pe facebook prin care anunță mobilizarea organelor de forță din țară:  Azi la Aeroport a avut loc un incident grav în care un cetățean străin, ce a primit refuz de intrare în țară de la autoritățile Republicii Moldova, a împușcat mortal două persoane – un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară. Transmitem sincere condoleanțe familiilor și rudelor îndoliate – pierderea celor dragi este o durere nemărginită pentru familii. Este o zi tristă pentru noi toți. Instituțiile statului sunt în alertă sporită, poliția și organele de forță sunt mobilizate pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Până la finalizarea masurilor procesuale efectuate de organele de drept, Aeroportul Internațional Chișinău va funcționa în regim special. Astfel, plecarile se vor efectua prin sala de plecări a aeroportului, iar sosirile se vor efectua prin Sala Delegațiilor Oficiale și prin Sala Expres.

Anterior, procurorul general a spus că atacatorul a fost internat în stare gravă, sub pază. Bărbatul riscă o condamnare pe viață.