Observatorul Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, va organiza în noaptea de 22 spre 23 mai 2015, observaţii astronomice la asteroidul (7986) România.

La această sesiune de observaţii astronomice o să invităm şi publicul bârlădean. Este o ocazie foarte rară în care publicul poate să vizualizeze în timp real imagini realizate cu ajutorul telescopului principal al observatorului astronomic.

Asteroidul (7986) România a fost descoperit în 1981 de către observatorul astronomic Siding Spring din Australia. Este un asteroid din centura principală şi are un diametru de 2 3 km.

 Pe 06 mai 2012, Uniunea Astronomică Internaţională a dat numele România asteroidului (7986). Sugestia denumirii a venit din partea lui Mirel Bîrlan, astronom român, care lucrează la Institutul de Mecanică Cerească şi Calcul de Efemeride din Paris, Franţa şi a lui Richard Binzel, profesor de ştiinţe planetare la MIT.

Asteroidul România a fost observat pentru prima dată din România, de către  Observatorul Astronomic din Galaţi, în noaptea de 21 spre 22 mai 2012.

Programul de observaţii astronomice intitulat România observat din România este iniţiat de către Institutul Astronomic al Academiei Române. Detalii suplimentare pe website-ul proiectului: http://observer.astro.ro/roro/?despre-proiect.html

La nivel naţional s-au format mai multe echipe de astronomi, ce şi-au propus să facă parte din acest proiect:

Formator Loc de observații Observațiile se fac în noaptea de: Mod de participare (click pentru imagini de la eveniment)
Cristian Dănescu Ploiești, Prahova 24 spre 25 aprilie La distanță
Lucian Hudin Cluj Napoca 25 spre 26 aprilie Direct
Elisabeta Petrescu Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, București ieșire în afara orașului

 

27 spre 28 aprilie Direct ieșire în afara orașului
Infrared Telescope Facility Hawaii 6 mai, de la 11h45m la 14h15m La distanță
Radu Gherase Vălenii de Munte 8 spre 9 mai La distanță
Maximilian Teodorescu Măgurele, Ilfov 12 spre 13 mai Direct ieșire în afara orașului
Ciprian Dumitru Vîntdevară Muzeul „Vasile Pârvan” /Observatorul Astronomic din Bârlad 22 spre 23 mai Direct și la distanță
Issac Newton Telescope La Palma între 20-27 mai La distanță
Achim Marian Lucian Târgu Jiu La distanță

După cum este trecut în tabelul de mai sus, Observatorul Astronomic al Muzeului  Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, va organiza o sesiune de observaţii astronomice în seara zilei de 22 mai, începând cu ora 21.30.

Asteoridul România v_zut din România 23-24 aprilie 2015