În seara Sfântului Valentin, Liana Stanciu vă dă, întâlnire pe TVR 2, la emisiunea Arte, carte şi capricii pentru a afla ce mari spectacole și lansări vor avea loc în 2015 în România.

Şi pentru că mulţi se întreabă pentru ce importăm tradiţii occidentale când şi noi avem ziua de 24 februarie, numită Dragobete, Liana Stanciu va discuta cu invitaţii săi, Bogdan Naumovici şi Mihai Mărgineanu despre căt de importantă este pentru români ziua de 14 februarie. Este ea una de suflet, sau este doar o ocazie a comercianţilor de a-şi creşte vânzările folosind un ambalaj atragator, emoţional şi sensibil?

La rubrica “Docublitz”, veţi face un salt în timp peste 200 de ani, explorând creaţiile a două epoci diferite, ale aceluiaşi spaţiu geografic. În 1811, englezoaica Jane Austen publica romanul “Raţiune şi simţire” (Sense and Sensibility). 200 de ani mai târziu, în 2011, postul britanic BBC 4 producea documentarul “Sex and Sensibility” – un film despre Natură…, despre Alura  stilului Art Nouveau.

La început a fost perceput ca un moft, apoi  a devenit o modă, iar acum s-a transformat într-un veritabil stil de viaţă. Gourmand cu pretenţii de gourmet, Marius Constantinescu a descoperit că a mânca “raw-vegan” înseamnă nu doar a te împrieteni cu seminţele, fructele, pudrele şi verdeţurile, ci şi de a face pace cu propriul organism. Acceptaţi provocarea lui de a testa acest nou stil?

Şi pentru că este seara Sfântului Valentin, ediţia aceasta de Arte, carte şi capricii, vă prezintă tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIX – un subiect aparent frivol, în cheie clasică, expusă la Muzeul Naţional de Artă al României. Aici puteţi vedea 73 de lucrări din colecţiile Muzeului Naţional de Artă al României, ale Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu şi ale Bibliotecii Academiei Române – Cabinetul de Stampe – care vă vor stârni, fără îndoială, interesul. In plus, sunt expuse în premieră absolută tablouri recent restaurate.

Şi tot pentru că 14 februarie este o zi dedicată dragostei, la Arte, carte şi capricii se va discuta despre filmul momentului, despre care toată lumea comentează. Este vorba de   „Fifty Shades of Grey/ 50 de umbre ale lui Grey” al cărui trailer a strâns până acum nu mai puţin de 45 de milioane de vizualizări pe YouTube. Despre acest film dar şi despre altele, inclusiv “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude prezent la Festivalul Internațional de film de la Berlin, puteţi afla detalii inedite urmărind ediţia din această săptămână a emisiunii Arte, carte şi capricii.