Ruşii au bombardat Memorialul Holocaustului Babîn Iar din Kiev. Informaţia a fost confirmată de şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Yermak. Memorialul e situat în apropierea turnului de televiziune din Kiev, lovit şi el în cursul zilei de marţi, informează CNN.

„Încercarea lui Putin de a distorsiona şi de a se folosi de Holocaust pentru a-şi justifica invazia ilegală într-o ţară democrată şi suverană este absolut respingătoare. E simbolic faptul că a început atacul asupra Kievului prin bombardarea memorialului de la Babîn Iar, locul celui mai mare masacru comis de nazişti”, se arată într-un comunicat difuzat de Memorialul Holocaustului din Kiev.

Rabinul Şef al Ucrainei, Moshe Reuven, a condamnat atacul în care trei rachete au căzut în apropierea memorialului Babîn Iar, din Kiev.

“Aici se petrec crime de război. Armata rusă, care s-a luptat împotriva fasciştilor în 1941, bombardează acum civilii din Kiev, Harkov, Odesa. Babîn Iar e un loc simbolic, unde se odihnesc 200.000 de vârstnici, femei şi copii nevinovaţi”, a spus rabinul şef al Ucrainei.

Marți au avut loc noi bombardamente rusești asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov, iar la Ohtîrca, 70 de militari ucraineni au fost uciși după un atac al artileriei ruse asupra bazei lor.

Potrivit unor noi imagini surprinse de satelit, coloana formată din câteva sute de vehicule militare ruseşti se întinde pe o lungime de 64 de kilometri și a ajuns aproape de Kiev.

Rachetele Kalibr au distrus o bază aeriană, mai multe case și un spital, a declarat primarul localității Jîtomîr, situată la vest de Kiev. Patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise.