ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a făcut senzaţie de Ziua Națională a României. Înalta față bisericească a venit la parada din faţa Prefecturii Constanţa îmbrăcat în mantie de împărat. Și pentru că trena era lungă și se murdărea, Arhiepiscopul Tomisului a cerut unui preot să-i țină trena.

Imaginile cu Arhiepiscopul Tomisului îmbrăcat precum un împărat și cu preotul care-i ținea trena, au devenit virale în scurt timp pe internet.

ÎPS Teodosie a devenit astfel ținta ironiilor și glumelor internauților.

„Ce mantie are, ce sceptru aurit, ce coroană… e REGE! E ÎMPĂRAT! El e chiar DUMNEZEU“, apare un mesaj pe Facebook.

Poza lui IPS Teodosie surprinsă de jurnaliști la ceremonia de 1 Decembrie a devenit virală. Jurnaliști dar și oameni simpli au început să critice modul în care Arhiepiscopul Tomisului a ieșit în public. Mantia roșie oferă ierarhului imaginea unui împărat care e urmat de un supus care îi ține trena.

Potrivit Constanța NEWS, o astfel de mantie bisericească costă peste 4500 lei.

Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului spune că felul în care era purtată mantia de un alt cleric are o semnificație teologică și una practică.

“Mai întâi, preotul sau diaconul respectiv nu este „slugă”, ci un ajutor al episcopului, pentru că episcopul hirotonește preoți și diaconi. Apoi, în mod practic, veșmantul clerical nu poate fi transformat în mătură, cum tot așa nici trena miresei nu este lăsată să mature ci este purtată de ajutoare. Insasi trena miresei se inspiră din mantia arhiereului,fiind considerate un element de distincție nobilă. Mantia face parte din veșmintele episcopului ( o poartă chiar și Papa Romei, cu mici modificări), fiind folosită foarte des, la mai toate slujbele pe care acesta le oficiază în afara Sfintei Liturghii, atât în interiorul cât și în afara bisericii. În plus,mantia face parte și din rândul veșmintelor monahale”, a declarat părintele Eugen Tănăsescu pentru Constanța NEWS.

În privința asocierii imaginii Arhiepiscopului cu aceea a unui împărat, Tănăsescu spune că este exact invers: împărații sunt cei care au apelat în istorie la o mantie ca un simbol al virtuților divine.

Reprezentanți arhiepiscopiei spun că IPS Teodosie nu s-a îmbrăcat așa pentru că a vrut, ci pentru că demnitatea slujirii i-o cerea.

“N-am văzut generali care să defileze de ziua națională în trening, ci în uniforma lor de ceremonial. De ce acestora li se permite și Arhiereului, liderul spiritual al Bisericii nu? Sau avem de-a face cu o isterie comandată de curente anticlericale, cum au semnalat unii foști lideri politici. Or ști ei ceva ce noi nu știm…Cum însă trăim vremuri în care dezbrăcatul pare o virtute (fie de haine, fie de character) nu mă mai miră nimic. Vrem toleranță și respect, dar ne încăpățânăm să nu le practicăm”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului declarația sa pentru echipa Constanța NEWS.

arhiepiscopul tomisului mantie