Probleme mari pentru Antena 1. Pentru prima dată în România, o instanţă de judecată obligă o televiziune să retragă de la difuzare, un întreg serial.

Curtea de Apel Bucureşti obligă Antena  să retragă de la difuzare cele două sezoane ale serialului „Fructul oprit“.

Instanţa a dat dreptate celor două scriitoare din Turcia care acuză Antena 1 că le-a utilizat scenariul fără acord.

Cele două scriitoare din Turcia, Aycan Ece Yoren şi Melek Gencoglu, care au lucrat la scenariul telenovelei „Aşk-ı Memnu/Iubire ascunsă“, inspirată din aceeaşi carte după care s-a făcut şi serialul „Fructul oprit“, acuză Antena 1 că au realizat serialul fără acordul lor.

Reprezentanţii Antena Group au recunoscut că s-au inspirat din acel roman, dar susţin că vina ar aparţine casei de producţie din Turcia şi că Antena 1 este doar radio-difuzorul serialului tv.

Urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti, Antena 1 trebuie să retragă de la disuzare, serialul până la momentul în care instanţa va tranşa problema cu privire la drepturile de autor.

În plus, Antena TV Group a fost obligată la plata către reclamante a sumei de 920 de euro, cu titlul de cheltuieli de judecată, şi a sumei de 4.000 de euro, cu titlul de cheltuieli de judecată în apel.

Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Admite în parte cererea formulată în contradictoriu cu Antena TV Group SA. Obligă pârâta să retragă de la difuzare, respectiv să restricţioneze accesul utilizatorilor la difuzarea serialului „Fructul oprit” sau orice altă comunicare publică a serialului, atât în România, cât şi în străinătate, în limba română sau în orice altă limbă prin intermediul platformei on-line AntenaPlay, a site-urilor de internet sau a altor platforme on-line. Obligă pârâta să se abţină de la orice acte de vânzare, închiriere, împrumut sau orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit către terţi a drepturilor pe care le deţine asupra difuzării, producţiei şi exploatării în orice alt mod a serialului de televiziune „Fructul oprit”. Păstrează în rest sentinţa. Obligă pârâta Antena TV Group SA la plata către reclamante a sumei de 920 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată proporţionale cu capetele de cerere admise. Obligă intimata-pârâtă Antena TV Group SA la plata către apelantele-reclamante a sumei de 4000 euro în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel, reprezentate de onorariu traduceri (1040 euro), onorariu expertiză (2463 euro) şi onorariu avocat redus proporţional. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, astăzi, 15.01.2020„, se arată în minuta Curţii de Apel Bucureşti.