Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către HAVRILEȚ NICULAE, Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.).

Potrivit raportului ANI, începând cu data de 06 iunie 2012, deține, simultan cu funcția de Președinte cu rang de Secretar de Stat al A.N.R.E., și funcția de Director general al S.C. GASCOP S.R.L., societate al cărei obiect de activitate se desfășoară în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, ori în orice alte domenii care se află în competenţa A.N.R.E.

Potrivit art. 4, pct. 34 din Legea nr. 160/2012, „membrii comitetului director nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăţi comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE, în condiţiile legii”.

HAVRILEȚ NICULAE a încălcat și dispozițiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1), lit. c)”, respectiv „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu […] funcţia de[…] director general […] la societăţile comerciale […]”.

Havrileț Niculae a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

HAVRILEȚ NICULAE a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.