Andreas Lubitz, copilotul sinucigaş care marți a doborât în mod intenționat avionul Germanwings în care se aflau 149 de persoane, este originar din România.

Bunicul lui Andreas, era medic pediatru și a plecat din România în anul 1970. Bunicul copilotului a participat la un seminar în Germania şi decis să se stabilească acolo, unde a continuat să profeseze, reuşind să aibă o carieră până în zilele noastre.

Hermand este numele bunicului copilotului sinucigaş şi este căsătorit. De curând, cei doi s-au mutat în orăşelul în care trăiesc şi părinţii lui Andreas.

Adrian Ursu a dezvăluit duminică la emisiunea Secvențial de la Antena 3, că este probabil ca şi mama copilotului să se fi născut în România. Ursula, este organist într-o catedrală importantă evanghelistă.

Katharin Goldbach, iubita copilotului care a provocat tragedia din Alpi, le-ar fi spus elevilor de la şcoală unde preda că “va fi mama”.

Andreas Lubitz, i-a spus fostei sale prietene că plănuieşte ceva atât de atroce încât numele lui va fi cunoscut de toată lumea, iar femeia a povestit că tânărul se trezea uneori noaptea urlând “ne prăbuşim!”

Fosta iubită a lui Andreas Lubitz a declarat pentru o publicaţie germană că bărbatul i-ar fi spus anul trecut, pe un ton ameninţător: Într-o zi voi face ceva ce va schimba tot sistemul şi atunci toţi îmi vor şti numele şi şi-l vor aminti.

Problemele personale şi comportamentul ciudat erau atât de grave, încât femeii i s-a făcut frică şi a decis să se despartă de Andreas Lubitz.

Tânăra afirmă că s-a despărţit de Andreas Lubitz “pentru că devenea din ce în ce mai clar că avea o problemă. În timpul discuţiilor claca şi ţipa la mine.

Andreas Lubitz ar fi comandat două automobile Audi pentru sine şi iubita sa cu puţin timp înainte de tragedie, într-o încercare disperată de a o convinge să se întoarcă la el, dar femeia ar fi respins cererile acestuia şi doar o maşină a fost livrată.

Anchetatorii germani au anunţat că bărbatul ar fi trebuit să fie în concediu medical în ziua prăbuşirii avionului. Scutiri medicale au fost descoperite la domiciliul lui Lubitz, inclusiv una pentru ziua accidentului, iar spitalul universitar din Dusseldorf a confirmat că Lubitz a fost pacient al instituţiei medicale în ultimele două luni.

Andreas Lubitz ar fi cunoscut foarte bine regiunea din Alpii francezi în care s-a prăbuşit avionul Germanwings, după ce ar fi efectuat un curs de planorism în zonă.

Andreas Lubitz a lucrat ca însoţitor de zbor timp de aproape un an înainte de a deveni pilot şi a fost tachinat de colegii săi pe această temă. Unii membri ai echipajelor aeriene îi spuneau “Tomato Andi” (Andi suc de roşii, n.r), o referinţă la sucul preferat de mulţi pasageri.

Pasionat de fitness, copilotul urma un tratament pentru problemele de sănătate mintală şi s-ar fi temut că licenţa de zbor i-ar fi fost ridicată dacă operatorul aerian ar fi aflat despre căderile sale de ordin psihologic.

Preşedintele companiei Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat joi că Lubitz a trecut testele de sănătate şi era apt de zbor.

Colegul copilotului, Frank Woiton, a zburat împreună cu Lubitz în urmă cu trei săptămâni și a declarat pentru cotidianul german Bild că i-a povestit despre cât de fericit era de trainul pe care îl făcuse recent.

“Mi-a spus că vrea să ajungă pilot și să conducă o navă mult mai mare, un Boeing 747 sau un Airbus A380“, a declarat pilotul, șocat de turnura pe care a luat-o destinul lui Lubitz.

Copilotul suferea, pe lângă tulburările psihice, și de dezlipire de retină, o afecțiune oftalmologică ce ar fi putut să-l împiedice să-și exercite în continuare profesia de pilot.

Acte medicale și medicamente găsite anterior la domiciliul său atestă faptul că el suferea de mult timp de tulburări psihice pe care le-a ascuns companiei Germanwings, probabil de teama că nu i s-ar mai permis să piloteze.