Trei insistuţii ale statului român au demarat simultan, anchete după moartea judecătorului Stan Mustaţă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis dosar penal pentru moarte suspectă, Ministrul Justiţiei a dispus anchetă în penitenciarele Rahova, Giurgiu şi Jilava, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma informaţiilor prezentate în mass media de soţia şi avocata magistratului decedat în condiţii suspecte.

Procurorii anchetează moartea judecătorului Stan Mustaţă, în urma unei sesizări venite de la Spitalul Carol Davila unde magistratul a decedat.

Managerul spitalului, profesorul universitar doctor Victor Strâmbu a declarat, pentru „Evenimentul zilei” că Stan Mustață a fost adus, în stare gravă, la unitatea sanitară miercuri, în jurul orei 9.30. I s-au făcut analize și s-a constatat că suferea de o insuficiență renală cronică. Medicii au constatat că avea montat un cateter pe vena femurală, dar era necrozată. Practic, era o cangrenă la picior. Magistratul a fost operat și i-a fost montat un alt cateter pe venă, în zona gâtului. Ulterior, i s-a făcut dializă. După circa două ore și jumătate, Stan Mustață a intrat în stop cardio-respirator. În ciuda manevrelor de resuscitare, fostul judecător nu a mai putut fi salvat. Decesul a fost consemnat în jurul orei 22.15.

Ministrul Justiţiei a dispus controale la penitenciarele Jilava, Rahova și Giurgiu, pentru a se afla cum a fost tratat fostul judecător. În paralel, o anchetă va fi făcută şi de o comisie a Avocatului Poporului. Într-un comunicat, instituţia vorbeşte despre implicarea în anchetă a unor specialişti din domeniul prevenirii torturii în locurile de detenţie.

În 2016, Stan Mustaţă a fost condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare, pentru că ar fi primit mită ca să dea soluţii favorabile în unele dosare. În momentul în care a fost reţinut, el făcea parte și din completul care judeca dosarul lui Dan Voiculescu. Locul lui Mustaţă a fost luat de Camelia Bogdan, exclusă ulterior din magistratura. În interceptările făcute în dosar, fostul judecător a fost înregistrat când spunea că nu există probe care să ducă la condamnări în dosarul Telepatia.