Milioane de euro se duc, anual, din bugetul de Ministerului Educaţiei către editurile care ar trebui să tipărească manualele şcolare.

Asta pentru ca, în prima zi, elevii să găsească pe bănci cărţile după care vor studia un an. Banii, însă, nu sunt suficienţi pentru ca toată lumea să aibă carte. Ancheta realizată de reporterii „România furată” scoate la iveală multe nereguli în circuitul manualelor şcolare.

Marţi, de la 21.00, la Jurnalul de seară , vedem cum alte milioane de euro se duc în conturile editurilor direct din buzunarele părinţilor, nevoiţi să cumpere nu doar manualele care lipsesc, ci şi materiale auxiliare fără de care profesorii susţin că nu îşi pot face orele. În toată această vâltoare de solicitări şi în ciuda sumelor fabuloase încasate de edituri, elevii din România învaţă, în 2015, după manuale al căror conţinut a fost aprobat de ministerul Educaţiei chiar şi în urmă cu mai bine de 20 de ani!

Reforma, cuvântul de ordine pentru fiecare dintre miniştrii Educaţiei din ultimii 25 de ani a dus, anul trecut, la o situaţie tragică: elevii de clasa I şi a a II-a au stat fără manuale mai bine de patru luni de la începerea anului şcolar. Anul acesta istoria se repetă în cazul elevilor de clasa a III-a.

Cine are de pierdut şi de câştigat de pe urma acestei reforme în Educaţie, dar şi cât de profitabilă este, în România, afacerea manualelor aflaţi într-un nou episod marca „România furată”, marţi, de la ora 21.00, la „Jurnalul de Seară”.