Poate ati auzit de mai multe ori termenul, sau deloc. Acest articol vine in ajutorul dumnevoastra pentru a va face sa intelegeti ce este tratamentul homeopatic si cum ne poate ajuta acesta.  Sa incepem cu inceputul.

Ce este homeopatia?

Homeopatia este o ramura a medicinei alternative ce se bazeaza pe stimularea imunitatii organismului si a celorlate forte care ajuta la atingerea unui echilibru optim. Primul homeopat a fost Hipocrate. El a folosit calea homeopatiei ca un ajutor in tratamentul de baza a pacientului. In timp s-a pierdut aceasta metoda terapeutica, ca apoi, mult mai tarziu sa fie redescoperita de Hahnemann. El ajunsese sa isi puna intrebarea: „De ce nu a fost gasit un mijloc particular de vindecare pentru fiecare bolnav, de vreme ce, de secole, exista oameni ce-si zic medici?” Esenta doctrinei homeopate apare in cartea „Organonul vindecarii rationale” publicata in 1810.

In tara noastra homeopatia si-a facut aparitia timpuriu. Primii medici homeopati si-au urmat doctrina ca Hahnemann. Printre acestia se numara:  Eduard Spech, Friederich Kraf, farmacistul braşovean Martin Honigberger care a fost chiar elevul lui Hahnemann. Acesta a practicat atat medicina alopata cat si homeopata.

In prezent homeopatia a ajuns sa fie foarte cunoscuta pe plan mondial si sa fie practicata in cadru legal. In Romania este recunoscuta de Ministerul Sanatatii si practicata numai de medicii cu pregatire postuniversitara de specialitate.

Homeopatia se bazeaza pe principiul similitudinii si poate fi sintetizat in formula: „asemanarile sunt vindecate prin mijloace asemanatoare”.

Daca nu ati inteles inca, principiul de baza este extractia din plante si tot ce vine de la natura (remedii din lumea animala sau minerala).

            Argumentele pro homeopatiei

  • Se trateaza intreaga persoana, remediile sunt individuale si personalizate in functie de simtomele fiecarui pacient.
  • Este o metoda sigura chiar si pentru copii
  • Stimuleaza puterea de vindecare a organismului
  • Nu provoaca dependenta si nu are efecete averse
  • Poate fi folosita preventiv sau concomitent cu un alt tratament
  • Ofera rezultate pe termen lung si rezolva problema de la radacina

            Ce este tratamentul homeopatic?

            In ziua de azi au aparut tot felul de afectiuni care nu reusim sa le tinem sub control sau sa le eliminam. Poate nu ai incredere ca un tratament naturist te poate vindeca. Cel mai bine este sa-l incerci. Primul pas este sa mergi la un doctor homeopat. Acesta iti va pune multe intrebari care tin nu numai de simntomele bolii ci si de viata ta de zi cu zi. Daca esti o persoana agitata, ocupata, sau una sedentara. Toate aceste informatii il va ajuta in acordarea tratamentului. Foarte multi oameni sunt vindecati cu acest tip de tratament. Principiul de baza este ca la final sa ai o liniste atat mentala cat si fizica. Trebuie sa gandesti pozitiv si sa ai incredere in rezultate.

Nu exista un tratament standard pentru o anumita boala. Acesta va fi diferit de la pacient la pacient chiar daca acestia au impresia ca au acelasi afectiuni. Este o metoda moderna de tratare a afectiunilor si bolilor prin tendinta naturala de vindecare a organismului.

            Studii ce sustin homeopatia

S-au realizat studii pe pacientii care s-au vindecat de tuberculoza cu tratamente ale medicinei convetionale. Acestora li s-au dat tratamente homeopate si s-a observat ca in urma acestora s-a imbunatatit starea de sanatate a plamanilor, iar beneficiile au fost vizibile timp de un an.

Intr-un alt studiu efectuat pe un anumit numar de pacienti tratati cu medicina traditionala, s-a constatat ca celor care li s-a oferit si un tratament homeopat au avut rezultate mai bune la vindecare.

Studiile de observatie clinica arata ca 70% din pacienti au efecte benefice in urma tratamentului homeopat.Alte studii realizate arata ca homeopatia are rezultate mai bune decat efectul placebo.

Unstudiu a fost realizat pe pacienti suferinzi de artrita reumatoida si care urmasera un tratament convetional. Au vrut sa afle daca interventia homeopata asupra stari de sanatate sa datoreaza tratamentului sau consultului. Rezultatele au arata ca beneficiile se datoreaza mai mult consultatie decat tratamentului. Acesta este foarte detaliata si tine cont de istoricul pacientului si de evaluarea starii emotionale si mintale a acestuia.

Una dintre putinele persoane care au efectuat studii care evalueazalegatura dintre terapia homeopata si anumite diagnostice este Claudia M.Witt. Aceasta a realizat o cercetare prin care evalua starea de sanatare, precum si severitatea afectiunilor unor pacienti de diferite varste alcatuite din diverse boli cronice. Cele mai des intalnite erau durerile de cap la femei, rinita la barbati si dermatita atopica la copii, ca rezultate ale tratamentelor homeopatice.

Conform rezultatelor evaluate atat deterapeut, cat si de  pacient, starea de sanatate s-a imbunatatit considerabil la adulti si la copii cu varste cuprinse intre  1si 6 ani. In cazul adolescentilor, nu au aparut rezultate care sa prezinte diferente semnificative.

De asemenea, in ceea ce priveste pacientii care au varste mai mici decat cei cu varste inaintate, si frecvent in cazurile mai severe decat in cele mai usoare, calitatea vietii se imbunatateste considerabil. Cei care au urmat un tratament homeopat si-au mentinut starea de sanatate pana la un an.

Sfaturi in utilizarea homeopatie

  • Nu folositi homeopatia ca un inlocuitor la tratamentul convetional. Doar daca ati fost la un specialist care va recomandat acest lucru.
  • Daca aveti de gand sa folositi un tratament homeopat intrebati medicul despre el ca sa nu aiba anumite reactii adverse cu alte medicamnte
  • Anuntati medicul daca urmati vreo practica alternativa sau oferiti-le o imagine despre ceea ce faceti pentru o viata sanatoasa.

Oamenii prefera acest gen de tratament deoarece este un sistem terapeutic foarte complex. Cel mai des il intalnim la copii si la femeile care sunt insarcinate.

            Argumente contra homeopatiei

            Potrivit celor mai riguroase si intense analize si studii referitoare la homeopatie, nu exista dovezi suficiente prin care sa fie sustinuta homeopatie in calitate de tratament eficient pentru orice afectiune.

A fost un caz in anul 2002 in care James Randi, un american iluzionist a initiat o propunere prin care cerea sa se demonstreze, in conditii de laborator, ca prin remediile homeopate chiar se pot vindeca persoane, toate aceste demonstratii fiind premiate cu un milion de dolar. Dar pana acum nu a reusit nimeni sa treaca peste testele preliminarii.

Un prim argument contra acestei practici este lipsa de plauzibilitate a conceptelor cheie care o caracterizeaza. Foarte mare parte a acestor concepte nu au nicio baza stiintifica si nu se incadreaza in principiile fizicii si ale chimiei.

Conform studiilor nu se poate demonstra stiintific, nici sustine modul in care un remediu care contine o cantitate foarte mica de substanta activa sau deloc poate avea vreun fel de efect. Prin diluarea solutiei cu apa, aceasta nu poate decat sa devina mai slaba si mai putin activa. Dar, dupa unele principii homeopate, o solutie prezinta caracteristici mai puternice cu cat este diluata mai mult. Cea mai mare parte a diferitelor remedii homeopate poate fi prescrisa intr-o varietate larga de dilutii care includ tratarea a sute de simptome.

In ceea ce priveste tratamentele homeopate, acestea sunt extrem de individualizate, neexistand un tip standard pentru prescriere a acestuia de catre terapeuti. Se cunosc mii de remedii diferite homeopate, care insa sunt prescrise fiecare intr-o varietate enorma de dilutii pentru tratarea a sute de simptome.

Un principiu care sta la baza homeopatiei este bazat pe utilizarea apei, dar pana acum nu exista nici un fel de experiment care sa fi demonstrat memoria acesteia. Se pastreaza o anumita memorie din substanta diluata initial, memorie ce transfera caracteristicile terapeutice ale compozitiei din substanta initiala, prin intermediul cantitatii de apa care a fost folosita. Aceasta cantitate, folosita chiar si in forma de cristal de ghiata reprezinta o structura moleculara fara memorie, extrem de simpla. Dar chiar daca am presupune ca aceasta exista, memoria apei nu ar fi putut sa treaca de bariera ridicata de sistemul digestiv in organism, ca apoi sa ajunga prin intermediul sangelui spre tesuturi.

In privinta principiului similaritatii, conform caruia substantele care provoaca un numar de simptome unui om sanatos fizic si psihic vor vindeca aceste simptome si in cazul unui om bolnav, acestanu are o baza de niciun fel in medicina, biologie sau in lumea naturala, din contra, reprezinta o forma a gandirii magice. Tot in acelasi timp, prin acest principiu este contrazisa individualizarea tratamentului dupa tipul simptomelor pe care le prezinta fiecare pacient in parte, producandu-se astfel o inconsistenta in teoria homeopatica.

Studii care au avut ca rezultat ineficienta terapeutica a homeopatiei

            S-au realizat si o serie de studii prin care s-au obtinut rezultate invalide in ceea ce priveste eficienta homeopatiei terapeutice. De exemplu, in cadrul studiului de care s-a ocupat Claudia M.Witt si colaboratorii acesteia, acest tip de terapie prezinta niste puncte slabe ce pot pune sub semnul intrebarii rezultatele finale ale acestora. Pentru ca pe durata realizarii studiului pacientilor li s-a permis si utilizarea tratamentelor conventionale, nu doar terapia homeopata, s-au obtinut rezultate care nu pot fi atribuite doar tratamentelor homeopate. Aceste rezultate trebuie atribuite combinatiei dintre cele doua tipuri de tratamente folosite.

Potrivit unui studiu exploratoriu care a fost realizat pe pacientii ce sufereau de artrita reumatoida si au avut parte de tratament conventional, s-a dorit sa se stie, de catre cercetatori, carui fapt se datoreaza efectele interventiei homeopate asupra sanatatii: remediilor folosite, consultatiei homeopate sau combinatiei dintre cele doua tipuri de tratament. Conform rezultatelor, beneficiile aplicarii homeopatiei sunt datorate procesului de consultatie homeopata si nu medicamentatiei de acest gen (rezultate bazate pe: istoricul detaliat clinic, medicamentatia si simptomele, evaluarea starii mentale si emotionale).

Edzard Ernest face un comentariu referitor la acest articol prin care sustine faptul ca el considera ca efectul demonstrat al acestei consultatii homeopate din cadrul studiului se paote intelege gresit, intrucat elementul cheie aici nu este in mod obligatoriu de natura homeopata. El afirma ca poate fi vorba si despre relatia de terapie care dezvolta efecte pozitive pentru starea de sanatate a pacientului.

Erori sistematice aparute in cazul cercetarilor facute asupra homeopatiei

            Ca o concluzie asupra studiilor legate de efectele pozitive pe care le are homeopatia, au iesit in evidenta un numar de puncte slabe a designului experimental, a modului in care se realizeaza studiul si a modului in care se raporteaza rezultatele.

Participantii din cadrul unui studiu au fost selectionati dupa criteriul bazat pe principiul primei dati cand consulta un homeopat, indiferent care era diagnosticul cu care se prezentau. Un numar de 68% dintre cei care participau credeau in efectele homeopatiei. Principalul mod prin care se masurau rezultatele era efectuarea unui chestionar de evaluare referitor la plangerile terapeutilor si a pacientilor.

Riscuri si efecte adverse ale folosirii homeopatiei

Cu toate ca o parte din produsele destinate tratarii homeopatice sunt diluate intr-o foarte mare masura, unele din cele etichetate si vandute in acest scop pot contine cantitati de substanta activa semnificative, nefiind diluate suficient. Cei care apeleaza la acest tip de tratamente nu sunt scutiti de efectele adverse provocate sau de rezultatele interactiunii cu alte tratamente. Produsele au fost promovate in calitate de substituenti ai imunizatorilor conventionali, dar cu toate acestea nu exista niciun studiu care sa confirme asta.

In urma unui studiu care s-a realizat in anul 2012, s-a ajuns la concluzia ca acele tratamente homeopate care au in compozitia lor metale grele ca mercurul si fierul au fost diluate insuficient sau au inlocuit un tratament conventional eficient cu unul ineficient. Acest lucru a provocat si reactii adverse extrem de periculoase si serioase.

In ceea ce priveste alcoolul utilizat, lichidele homeopatice pot avea cantitati mai mari in compozitia lor decat au medicamentele conventionale.

Majoritatea terapeutilor care practica homeopatia sustin ca este necesar ca pacientii sa treaca printr-o faza in care se amplifica starea de agravare homeopatica (se inrautatesc temporar simptomele dupa terminarea tratamentului).  Cu toate acestea, studiile clinice nu au putu gasi nicio explicatie stiintifica pentru experimentarea acestor simptome post tratament.

            Cate concluzii privitoare la homeopatie

Dupa cum ati observat pana acum, homeopatiaeste o practica destul de complexa, care a evoluat considerabil pe parcursul a peste 200 de an i de cand se aplica. Acesteia i s-a atribuit definitia de forma alternativa a medicinei care se bazeaza insa pe stimularea imunitatii naturale a organismelor si a altor forte, rezultand atingerea echilibrului optim. In general, din punct de vedere al eficientei sale, acest tip de medicina este considerat sigur.