La trei zile după ce polițistul Valer Kovacs, lider de sindicat, a dezvăluit că poliţiştii sunt obligaţi să dea cât mai multe amenzi, românilor, pe motiv că nu respectă ordonanţele militare, numărul amenzilor s-a redus dramatic.

De la aproape 10,000 de români amendaţi zilnic, în ultimele trei zile, media a ajuns la circa 6000. Adică brusc, o scădere de 40% a persoanelor amendate. În urmă cu trei zile, poliţistul de zvăluia faptul că au plan de amenzi.

Nu este competiție între polițiști, este competiție între șefi. Șefii ies în față cu cine are mai multe amenzi pe structură. În funcție de lucrurile astea, se fac avansările înainte de termen și se dau salariile de merit.  Eu am transmis, inclusiv domnul Despescu a transmis într-o videoconferință, după ce s-au mărit amenzile la ultima Ordonanță, a transmis clar să nu mai mergem pe sancțiuni la rupere, pentru că nu e normal. A avut efect parțial. Unii șefi nu au înțeles. Nu că șefii încurajează. Șefii pun presiune. Haideți că se poate, uitați la alte structuri, uitați la ăia câte amenzi au. La noi de ce nu se poate?  Nu se cere un număr de sancțiuni pe zi. Dar se merge pe principiul, cum era la începutul anilor 2000, când m-am angajat eu, nu poți să vii din teren fără nici o sancțiune. Mie nu poate să îmi ceară cineva sancțiune dacă eu am legitimat persoanele, am verificat în baza de date și efectiv nu am la ce să îi dau sancțiune. Nu mă pun să verific presiunea la roți sau dacă are numărul murdar„, a declarat polițistul Valer Kovacs pentru libertatea.ro.

După dezvăluirile făcute de agentul de poliţie, premierul Ludovic Orban l-a snat să-l întrebe dacă este adevărat că au plan de amenzi.

„Atunci când mergi la intervenție 112 și te sună al doilea om în stat. Am avut deosebita plăcere să port un dialog între mine ca sindicalist al polițiștilor și domnul prim ministru al Romaniei, Ludovic Orban. Mă bucur nespus că în urma demersurilor făcute de mine am primit confirmarea ca s-a transmis șefilor în urmă cu două săptămâni să se termine cu goana după amenzi!!! Dacă cineva vă va cere să aplicați sancțiuni nejustificate, să raportați, se face un abuz din partea superiorilor!! Noi suntem în slujba cetățenilor, nu invers!!! Sper să ajungă acest mesaj la toți șefii care nu au auzit ce s-a transmis!!! Dacă al doilea om în stat a înțeles că există legea dialogului social nr 62/2011 și este încă în vigoare, ar trebui să înțeleagă și șefii noștri!!! Dialogul rezolvă multe. Cu respect, domnule prim ministru, Demnitate și onoare. Ma semnez același polițist activ, Președinte de sindicat DECUS Timiș, Agent șef de poliție Kovacs Valer”, este mesajul postat joi pe Facebook de agentul de poliție din Timiș.

În ultimele 24 de ore, au fost amendaţi doar 6777 români, iar cuantumul amenzilor a fost de 14.085.225 lei. Joi s-a raportat un număr de 6171 persoane amendate cu un total de 13.062.175 lei.

Din 25 aprilie de la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare numărul 3 şi până azi la ora 13,00, au fost amendaţi 186.973 români, iar cuantumul amenzilor a ajuns la 354.266.901 lei.