Oamenii urăsc alergiile sezoniere. Unii dintre ei sunt afectați foarte mult de alergiile de toamnă pentru că au o sensibilitate mare la polen. Toamna oamenii suferă de alergiile specifice acestui anotimp și mai ales din cauza unui alergen foarte des întâlnit – polenul de ambrozie. Specialiștii spun despre ambrozie că este o plantă care provoacă aproximativ jumătate din toate cazurile de febră de fân. Gradul de alergenitate al polenului de ambrozie este ridicat. Medicii consideră că polenul de ambrozie este principalul factor al rinitei alergice (sau al febrei de fân).

Ambrozia este o iarbă sălbatică, o buruiană răspândită în multe regiuni ale țării și care produce un polen ce dă reacții alergice severe. Planta crește îndeosebi la marginea drumurilor, a șoselelor, în grădini, în zone părăsite, pe terenuri arabile, pe malul lacurilor, în zona căilor ferate, la bazinele piscicole, iar polenul ei apare aproape peste tot. Polenizarea ambroziei se face în lunile iulie-august-septembrie. Din cauza încălzirii globale, polenizarea se poate face și toamna târziu.

Polenul este transportat de vânt pe distanțe lungi, poate ajunge la zeci de km depărtare și poate cauza multor oameni simptome neplăcute caracteristice unor afecțiuni: febra de fân sau rinita alergică. Când bate vântul, polenul este ridicat de curenții de aer și are o concentrație mai mare.

Care sunt simptomele alergiei la polen?

alergie polen

Polenul de ambrozie este unul dintre cei mai importanți alergeni din lume. Agresivitatea polenului este mare. În multe țări ale lumii, mai mult de 8-10% din populație suferă de alergie la polen de ambrozie. Majoritatea oamenilor care suferă de alergie la polen au un risc mare de a suferi și la alergie la polenul de ambrozie. Simptomele alergiei trebuie luate în serios deoarece ele pot da complicații grave în timp, cum este de exemplu îmbolnăvirea de astm.

Oamenii care sunt alergici la polen au stări de:

  • Congestie nazală, strănut frecvent
  • Mâncărime la nas, la ochi și în cerul gurii
  • Dureri intense de cap, dureri de gât
  • Au membranele mucoase la nas umflate
  • Prezintă iritații pe piele
  • Au ochii roșii, le curge nasul
  • Sunt epuizați, obosiți, somnoroși.

În cazuri grave oamenii pot suferi de astm alergic, conjunctivită alergică, crize de tuse cu senzație de respirație greoaie sau de sufocare.

Pentru a preveni aceste simptome este recomandat să se evite zonele unde este polen de ambrozie. Desigur este destul de greu ca oamenii să stea departe de acest polen, mai ales că el este purtat de vânt. Ei pot folosi pălării cu boruri largi și ochelari de soare pentru protecția părului și a ochilor. Cei care merg cu capul descoperit în zone cu polen trebuie să se spele pe păr când ajung acasă. Se recomandă ținerea ferestrelor de la casă închise. De asemenea, este bine să se circule cu mașina cu geamurile închise.

Medicii descoperă dacă o persoană este alergică la ambrozie prin testul cutanat și testul de sânge. Testul alergologic sangvin se face pentru observarea alergenilor din sânge. În cazul testului alergologic cutanat se poate depista rapid alergia la ambrozie dar și la alți alergeni: nuci, lapte, ouă, stridii, medicamente, pește, etc. Medicii recomandă anumite tratamente care ajută în prevenirea și vindecarea alergiilor.

Combaterea răspândirii ambroziei

În acest an s-a adoptat un proiect de lege în Camera Deputaților prin care se dorește combaterea răspândirii ambroziei. Cei care nu respectă legea cu privire la evitarea răspândirii plantei pot primi amenzi foarte mari, de până la 20.000 lei. Potrivit legii, toți proprietarii de terenuri și toți administratorii de drumuri publice, bazine piscicole, lacuri și căi ferate sunt obligați să contribuie prin anumite lucrări care au ca scop prevenirea și combaterea acestei buruieni care este cunoscută cu numele de ambrozie și care are denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia. Lucrările constau în cosirea, erbicidarea, smulgerea și tăierea ierbii (a buruienilor, ierburilor sălbatice).

Oamenii pot folosi mașini de tuns iarba de calitate prin care să evite răspândirea acestei ierbi sălbatice. Persoanele fizice care nu respectă această prevedere a legii vor primi inițial un avertisment scris, iar apoi o amendă de 750-5.000 lei. Persoanele juridice care nu respectă legea vor avea amenzi mai mari, cuprinse între 5.000-20.000 lei.