Compania care a creat isterie națională în România răspândind o informație falsă despre naționalizarea fondului privat de pensii, a primit o amendă uriașă.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a amendat compania NN Pensii cu 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienţilor o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat, miercuri, într-o conferință de presă, informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private.

„Îmi e greu să explic, pentru că nu există nicio rațiune de ordin politic, economic, care să justifice o astfel de măsură. Azi pilonul doi pensii e o schemă de succes, cu randament foarte bun, cifra celor incluși depășește 6 milioane, capitalizarea este de peste 7 mld euro, de unde a apărut această informație, care nu are explicație, că ar fi necesare măsuri în sensul celor vehiculate?Având în vedere gravitatea acestei situații, în cursul dimineții am avut consultari cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară și i-am rugat să convoace pe administratorii implicați în gerstionarea Pilonului II de pensii pentru a închide acest subiect și a comunica în mod oficial că nu există un astfel de scenariu posibil”, a spus Ștefan.

Consiliul ASF a decis și retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.

NN Pensii, cel mai mare administrator de fonduri de pensii private din România, şi-a avertizat în această săptămână contributorii printr-un newsletter că statul ar putea să treacă la naţionalizarea fondurilor de pensii private aşa cum s-a întâmplat în Polonia şi în Ungaria, scrie ZF.

“În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public, cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe”, a fost mesajul trimis de NN către clienți.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi că scandalul privind pensiile private nu își are rostul și că nu există intenția de a naționaliza pensiile.

Folosesc acest prilej prin a întări ceea ce domnul ministru al Finanțelor spune de câteva zile bune, și anume că nu există niciun fel de intenție, nu a fost niciun fel de discuție de acest tip, iar cei care aduc aceste discuții în spațiul public și care stârnesc neîncredere vor trebui să plătească. Nu putem să ne jucăm cu zvonuri, care pot să producă tulburări în piață. Sunt lucruri pe care și oamenii politici trebuie să le înțeleagă, chiar dacă sunt angrenați într-o bătălie internă”, a spus Sorin Grindeanu.