Venirea pe lume a unui copil este o bucurie imensă, iar viitorii părinți privesc și cu fericire, dar și cu teamă acest eveniment. Dacă mai sunt doar câteva luni până când micuțul tău se va naște, este un moment oportun pentru a-i organiza spațiul în care își va petrece primii ani de viață.

Primul pas este să faci o curățenie generală temeinică în toată casa. Se recomandă o vopsire proaspătă a pereților și eliminarea tuturor obiectelor de mobilier care nu sunt necesare celui mic. În acest fel, vei curăța mai ușor spațiul și nu vei lăsa loc insectelor să își facă cuib în dulapuri sau sub pat. De asemenea, camera copilului ar trebui să fie cea mai luminoasă și aerisită încăpere din casă. Unde intră soarele pe geam, intră doctorul pe ușă, cum se zice în folclor.

Mai apoi, dintre toate obiectele necesare unui nou-născut, pătuțul este cel mai important, pentru că, la început, copiii dorm foarte mult și au nevoie de un spațiu confortabil, dar, mai ales, sigur pentru această perioadă.

Dacă ești în căutarea unor pătuțuri confortabile pentru cei mici, în continuare vei descoperi ce reguli trebuie să urmezi pentru a amenaja acest spațiu al copilului tău, astfel încât să rămână în siguranță.

Reguli de siguranță în montarea pătuțului 

Căutați un pătuț cu înălțimea saltelei reglabilă

Pătuțul trebuie să aibă cel puțin două setări pentru înălțimea saltelei. Nu vrei să te apleci foarte mult și să îți pierzi stabilitatea atunci când iei în brațe un nou-născut care stă foarte jos în pătuț. Salteaua trebuie să rămână la înălțimea mâinilor tale, cel puțin în primele luni de viață ale bebelușului, care nu are puterea încă să se ridice.

Pătuțuri pe roți

Gândește-te dacă vrei sau nu un pătuț cu roți. În timp ce acestea ușurează deplasarea pătuțului, acest lucru înseamnă că patul este, în general, mai puțin sigur. Chiar și atunci când roțile sunt bine blocate în poziție, se poate că bebelușii mai mari să își mute singuri pătuțul prin mișcările corpului, ajungând, astfel, în locuri din cameră mai puțin sigure. 

În aceeași categorie se află pătuțurile pliante sau cele fixe. În funcție de nevoi, există avantaje și dezavantaje pentru fiecare alegere.

Barele laterale

Barele laterale ale unui pătuț nu trebuie să fie la o distanță mai mare de 4-5 centimetri. Această depărtare mică ajută la prevenirea alunecării sau blocării bebelușului între bare. Pătuțurile cu decupaje pe tăblie și pe picioare trebuie, de asemenea, evitate, din același motiv.

Accesorii pătuț

Pătuțul nu ar trebui umplut cu jucării sau multe accesorii pe laterale, pentru a favoriza circulația aerului. Copii nu își reglează temperatura corpului la fel de bine ca și adulții. Vei vedea că micuțul tău nu transpiră, iar dacă îi va fi frig sau cald, nu va știi cum să o spună. De aceea, un pătuț liber, ce are o saltea de bună calitate, ce permite ventilația, cu un așternut impermeabil și un cearceaf de bumbac pe măsură este tot ce îi trebuie celui mic. În plus, schimbă așternutul la câteva zile, mai des decât ai face-o în mod normal pentru patul tău și usucă, pe cât posibil, lenjeria la soare. Razele UV distrug bacteriile și virușii.

Așezarea pătuțului

Ține pătuțul departe de ferestre, perdele, cordoane și orice altceva poate fi tras de micuțul tău. Mobilierul suspendat este foarte util în camera copilului, dar ai grijă și la caruselul muzical atașat de pătuț. Odată ce va crește, micuțul tău va fi curios să apuce tot ce poate prinde.

Salteaua pătuțului

Salteaua pentru pătuț trebuie să se potrivească perfect, ajungând în fiecare colț al cadrului de pat. Dacă poți introduce mai mult de două degete între pătuț și partea laterală a saltelei, aceasta este prea mică și va trebui să iei una pe măsură.

În concluzie, când ai la dispoziție diferite tipuri de pătuțuri, este important să iei în considerare mai mult decât estetica acestuia. Siguranța micuțului tău este tot ce contează!

Sursa foto: shutterstock.com