Donald Trump taie în carne vie. Nici nu s-a instalat bine la Casa Albă, căci noul Președinte al SUA s-a pus pe decapitări. Pe lista lungă se află și Ambasadorul SUA la București. Trump l-a demis și va trimite în locul său un nou Ambasador al Statelor Unite ale Americii care să-i reprezinte interesele în România.

În ziua în care a fost instaurat drept cel de-al 45-lea Președinte al SUA, Trump a decapitat toți ambasadorii Statelor Unite.

Donald Trump le-a solicitat tuturor ambasadorilor SUA din toate țările, care au fost numiți în funcție de Barack Obama, să revină în America și să își finalizeze activitate până la jumătatea zilei de 20 ianuarie.

Drept urmare, și Ambasadorul SUA de la București a fost demis de Trump.

Cu o zi înainte de a fi decapitat de Trump, Ambasadorul SUA în România a fost luat la bani mărunți de Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Hans Klemm a fost chemat de urgență la MAE pentru a da explicații pentru că a spus că Statele Unite o susţin “ferm” pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, iar afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă nu trebuie să primească “mare atenţie”.

”Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit vineri, 20 ianuarie 2017, pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm. Cei doi oficiali s-au referit la relevanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și au menționat importanța dezvoltării acestuia, în continuare, pe toate palierele sale. În context, partea română a amintit angajamentul Guvernului României, reflectat prin Programul de Guvernare, pentru întărirea relațiilor cu SUA. În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe a argumentat ferm necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, şi nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe şi autorităţile guvernamentale, în conformitate cu spiritul relaţiilor de parteneriat strategic, cu respectarea standardelor şi practicilor diplomatice”, se arată în comunicatul oficial al MAE.

Solicitarea lui Teodor Meleşcanu reprezintă o atenţionare la adresa ambasadorului SUA, după ce Klemm a vorbit, într-un interviu pentru News.ro, despre Sebastian Ghiţă, lupta anticorupţie şi DNA.

“A fost o discuţie care, din punctul meu de vedere, a pornit de la un punct foarte clar şi anume că România este un stat suveran, un stat aliat al Statelor Unite ale Americii şi un stat partener al SUA”, a afirmat ministrul român de Externe la sediul MAE. “În acelaşi timp am făcut şi o referire la faptul că nu este normal ca atunci când există anumite teme de interes pentru relaţiile noastre bilaterale, acestea să ne fie aduse la cunoştinţă prin intermediul presei. L-am asigurat pe domnul ambasador că sunt capabil să înţeleg şi atunci când mi se vorbeşte foarte direct şi sperăm ca pe viitor asemenea lucruri să nu se mai întâmple. A fost o discuţie de principiu, care cred eu că a lămurit foarte clar modul în care guvernul nostru vede colaborarea cu Statele Unite şi cu toate ambasadele care sunt prezente la Bucureşti“, a afirmat Teodor Meleşcanu.

Ambasada SUA a emis un comunicat de presă sec, după întrevederea lui Klemm cu Meleșcanu.

Ambasada Statelor Unite a dat publicităţii, după întâlnirea de la MAE, un comunicat de presă sec în care spune că “preţuieşte dialogul continuu cu Guvernul şi cu alte instituţii ale statului român, precum şi cu publicul din România, pe teme de interes comun”.

Iată ce a declarat Ambasadorul SUA la news.ro cu privire la Kovesi si Sebastian Ghiță: Statele Unite o susţin ferm pe Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA şi toate instituţiile de luptă împotriva corupţiei din România. Activitatea lor este vitală pentru viitorul României. În ce îl priveşte pe Sebastian Ghiţă, ca regulă generală, nu acordăm prea mare atenţie acuzaţiilor nefondate făcute de persoane care fug de justiţie. Statele Unite şi partenerii internaţionali ai României se aşteaptă ca preşedintele, prim-ministrul, Parlamentul şi sistemul judiciar să colaboreze în scopul comun al eliminării corupţiei din România.