Amânarea ratelor la bănci, o mega bătaie de joc a Guvernului Orban la adresa românilor

Guvernul Orban a adoptat ieri, o ordonanţă de urgenţă prin care, ratele bancare se pot amâna până la finalul anului 2020. Gândită ca o măsură care să vină în sprijinul românilor cu rate la bănci, ale căror venituri au fost afectate de pandemia de coronavirus, în realitate, OUG este o mare bătaie de joc. Practic, Guvernul Orban ajută băncile şi nu românii.

Dobândă la dobândă, asta e efectul OUG emisă de Guvernul Orban. Adică ajutorul constă în faptul că românii pot să îşi amâne maxim 9 luni ratele, dar doar dacă banca e de acrod, iar după perioada de „graţie”, vor plăti mai mult decât în prezent.

Aşa înţelege Guvernul Orban să ajute românii în plină criză de coronavirus care afectează puternic veniturile populaţiei.

Economistul Adrian Câciu spune că OUG duce la majorarea ratelor bancare şi nicidecum nu e un ajutor pentru populaţie.

„Capitalizarea dobânzii înseamnă de fapt să continui să calculezi dobânda şi pe perioada de suspendare. Când se termină suspendarea, o adaugi la principal, iar totalul principalului cu dobânda capitalizată comportă dobândă pe restul creditului. Practic, se va plăti dobândă la dobândă. Am recomandat să nu se facă asta! E posibilă creşterea ratelor, dar, pe de altă parte, se prezervă dreptul băncii de a-şi menţine acelaşi randament, deşi ambii parteneri de creditare sunt în dificultate. Măsura îi afectează pe cei cu dobândă variabilă, dar şi la cei cu dobândă fixă va creşte capitalul, pentru că dobânda capitalizată este un plus la rată!”, a declarat Adrian Câciu pentru DC NEWS.

Avocatul Gheorghe Pipera face praf ordonanţa de urgenţă prin care ratele bancare s-ar putea amâna cu nouă luni.

„Asa cum a spus dl Vasilescu, consultant de strategie al guvernatorului BNR, pensionar care cumuleaza pensia cu venitul din consultanta, la fel cum toata sefimea pensionara a BNR cumuleaza pensia cu salariul urias la stat: Salvarea bancilor este prioritatea absoluta a Romaniei. Ministrul Finantelor, dl Cîțu, fost trader de banci, rejectat din sistem cu suturi in fund si palme la ceafa, pentru ca manipulat cursul de schimb si dobanda medie interbancara (Robor), a inteles mesajul si a emis scris o oug de “sprijin” al debitorilor la banci afectati de pandemie, oug care nu doar ca ajuta fatis bancile, ci le creeaza oportunitati suplimentare de profit substantial pe seama suferintei oamenilor si a bugetului de stat.  Reglementarea nu se aplica tuturor consumatorilor si imm-urilor, ci numai celor care sunt cu platile la zi.  Va fi prapad, desigur. Celor care “se califica” la aceste facilitati, ordonanta le face un “cadou” de zile mari. Efectele contractului de credit nu se ingheata, doar ratele fiind amanate la plata, pana pe la Craciun, adica exact in perioada in care euro va atinge cursul de 6 lei, iar Robor nivelul de 6-7% pe an. Volumul de lei necesar platii ratelor nu numai ca va fi majorat prin cumulul unei perioade de 10 luni intr-o singura rata, ci va fi majorat cu 40-50% prin efectul noului curs de schimb sau al noului Robor. In mod evident, in 9 luni, veniturile debitorului nu vor creste, ci se vor prabusi. Ceea ce nu se poate plati acum, cu certitudine nu se va putea plati peste 9 luni, cand datoria va fi cu mult mai mare, la venituri mult mai mici.  Dobanzile si celelalte costuri vor curge in continuare, dar nu vor fi achitate in perioada de 9 luni, ci se vor capitaliza, majorand inca o data volumul platilor. Inteleg ca dobanzile capitalizate se vor putea dilua in ratele pe urmatorii 5 ani, dar chiar si asa va aparea dobanda la dobanda (anatocismul), permisa de OG 13/2011, dar numai cu acordul scris al debitorului.  Pe scurt, reglementarea lui Cîtu este nu numai un scut asigurat bancilor pentru a trece prin criza cu panzerele si cu cizma neintinata de efectele pandemiei, ci si o enorma sansa de profit ulterior. Intr-adevar, lucruri fantastice se intampla pentru toti romanii. Cu toate astea, si cerand scuze ca exist, imi iau curajul sa le spun artizanilor acestei mizerii de reglementare menita a da noi oportunitati de captivitate a debitorilor si de profit banksteresc pe seama nenoricirii oamenilor, ca doamna karma este o curva (karm is a bitch)„, scrie Gheorghe Piperea pe facebook.

Victor Popnta, fost prim ministru al României, spune că OUG emisă de Guvernul Orban este o bătaie de joc.

„Am citit cu atentie Ordonanta privind amanarea ratelor bancare = o noua #bataiedejoc din partea lui Citu + Orban + PNL 😡😡😡 / din nou ei au ajutat bancile si au dezavantajat oamenii si firmele romanesti! “ Pe durata epidemiei, cetăţenii trebuie să beneficieze de o perioadă de graţie de minim 90 de zile. În caz contrar, băncile se vor trezi cu mai bine de jumătate din debitori care nu-şi vor mai putea plăti ratele. Trecem printr-o criză fără precedent, ale cărei consecinţe economice vor fi mai dramatice decât ceea ce am văzut în 2009 – 2010. Este datoria statului să sprijine categoriile vulnerabile”, am declarat in data de 11 martie. Abia in data de 25 martie 2020, Guvernul a aprobat (in sfarsit) această măsură. Dar, citind forma finala a Ordonantei adoptata de Guvern, constat cu indignare ca este inca o bataie de joc ! 1. Dobanzile se cumuleaza la credit si produc noi dabanzi = PLATIM MAI MULT CREDITUL DECAT AZI / din nou decizia Guvernului este ca oamenii sa piarda si bancile niciun leu. 2. Nu se aplica pentru toti – doar pentru cei care dovedesc ca sunt afectati de Criza 😡😡😡/ in afara de penelistii care stau la Vila Lac 1 si merg cu SPP – toti romanii sunt afectati Orbilor aroganti!!! 3. Persoanele si firmele trebuie sa faca cereri care sa fie aprobate de banci !!! Probabil dosare cu sina cu zeci de adeverinte, stampile si aprobari ! Adica #bataiedejoc!„, scrie Victor Ponta pe pagina sa de facebook.